RYSSLAND: Putin går i taket efter nytt EU-förslag

2022 10 10

EU fortsätter att rikta sanktioner mot den ryska ekonomin och landets energiexport.

Nu föreslår EU-kommissionen ett pristak på rysk gas, rapporterar Reuters.

Det bekräftar kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en pressträff.

– Vi står inför astronomiska elpriser för hushåll och företag och en enorm osäkerhet på marknaden. Vi kommer därför att presentera ett antal omedelbara åtgärder som kommer att skydda konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, säger hon på pressträffen.

Hon fortsätter: 

– Vi vet alla att våra sanktioner har stor påverkan på den ryska ekonomin. Vi har arbetat väldigt hårt med den här frågan.

Statsministern är positiv

Det nya EU-förslaget kommer att ingå i ett paket av nya åtgärder som kommer att diskuteras på fredag under ett extrainsatt möte i Bryssel.

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser positivt på det nya pristaket.

– Nu har Ursula von der Leyen varit tydlig med att EU är beredda att agera när det gäller Rysslands energikrig mot Europa. Det är väldigt bra, säger hon på en pressträff enligt DN.

Putin rasar

Ryssland har svarat på EU-kommissionens nya förslag.

Moskva framhåller att Ryssland inte tänker leverera olja eller gas till något land som inför ett pristak på produkterna.

Den ryska diktatorn Vladimir Putin reagerar kraftigt på EU:s besked. 

I ett tal på onsdagsmorgonen hotar han att stänga av energiförsörjningen om ett pristak införs.

Han varnar västländerna för att exporten kommer att ”frysas som en vargsvans i en berömd rysk saga". 

– Vi kommer inte att leverera någonting alls om det strider mot våra intressen. Vi kommer inte att leverera gas, olja, eller kol - vi kommer inte att leverera någonting, säger Putin enligt Reuters.

”Sanktionsfeber”

På måndagsmorgonen kritiserade en märkbart irriterad Putin västvärldens sanktioner mot Ryssland.  Han likställde situationen med coronapandemin.

– Pandemin har bytts ut mot nya utmaningar, som hotar hela världen. Jag pratar om västs sanktionsfeber, som är ämnade att påtvinga beteenden på andra länder, sa Putin enligt nyhetsbyrån. 

Foto: European Union resp President of Russia Office

Text: Redaktionen