Putin anklagas för komplott

2023 03 17

Den ryska paramilitära Wagnergruppen anklagar landets diktator Vladimir Putin för en komplott mot organisationen.

Det framkommer av ett pressmeddelande från Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjins pressavdelning, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

Wagnerledaren hävdar att den ryska tidningen Nezavisimaja Gazeta har publicerar uppgifter som bekräftar att Kreml försöker underminera och ”neutralisera” Wagnergruppen.  

– Vladimir Putin och  Nikolaj Patrusjev, sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, pekas ut som hjärnorna bakom den påstådda komplotten, framhåller ISW.

Enligt pressmeddelandet uppges Putin ha sagt att ”ingenting kommer att återstå av Wagner om en och en halv till två månader”.

Förbereder statskupp

Vidare skriver Wagnergruppen att Patrusjev i samtal med Putin har hävdat att legosoldaterna förbereder en statskupp.

– De kvarvarande Wagnerkrigarna kommer att beväpnas och sändas till Ryssland med uppdrag att ta makten i de regioner som gränsar till Ukraina. Sedan kommer de inleda en framryckning inåt i landet, uppges Patrusjev ha sagt enligt pressmeddelandet.

ISW betonar att de inte kunnat verifiera uppgifterna om en planerad komplott mot Wagner.

– Nezavisimaja Gazeta har inte publicerat pressmeddelandet på sin egen sajt, och inga uppgifter om kommentaren är synliga någon annanstans än i referenser till inlägget från Prigozjins presstjänst.

Ammunitionsbrist

Wagnergruppen – som under krigets gång blivit en av den ryska arméns viktigaste beståndsdelar – påstås ha försvagats ordentligt eftersom Kreml vägrar att förse gruppen med ammunition och andra militära medel.

Tidigare rapporter har gjort gällande att militärledningen i Moskva är beredda att offra legosoldaterna för att minska Jevgenij Prigozjins politiska inflytande.

– Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kommer sannolikt att ta tillfället i akt att medvetet låta såväl eliten som tillfångatagna Wagnerstyrkor i Bakhmut dödas i ett försök att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans inflytande i Kreml, framhöll ISW i en rapport förra veckan

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen