Pubägare hyllas stort – Alla ovaccinerade får vända i dörren

2021 10 07

Krögaren Joachim Rundqvist i Karlshamn får nu mycket beröm och stöd efter att han vidtagit åtgärder för att skydda alla vaccinerade genom att hejda ovaccinerade gäster i dörren.

– Om man kan vaccinera sig tycker jag det är oansvarigt att inte göra det, säger han till Sydöstran som rapporterar att han nu får motta stort stöd i sociala medier.

Vill säkra upp för andra gäster

– Jag ställde en fråga till mina gäster och frågade dem om de var vaccinerade. Och om de inte var vaccinerade ville jag inte att de ska komma hit till min pub. För jag vill säkra upp för alla andra gäster, säger pubägaren till SVT.

Ovaccinerade har mycket större risk att sprida det fruktade coronaviruset än vaccinerade och Joachim vill skydda alla som har vaccinerat sig.

Självklart ska vi vaccinera oss

Han är noga med att genomföra allting på ett vänligt och lugnt sätt.

– Då sa jag vänligt att tyvärr kan ni inte komma in på puben för ni får vänta till den här pandemin är över. Cirka ett 20-tal avvisade vi. Jag tycker det är en självklarhet att vi har fått chansen att vaccinera oss. Klart att vi ska vaccinera oss. Det borde alla tycka, säger han till SVT.

Har fått mycket cred

– Jag har fått mycket cred för att jag gjorde såhär. Jag visar ställning och tycker det är en självklarhet att man ska vaccinera sig.

ANALYS

Enligt Folkhälsomyndigheten och forskarvärlden råder det inga tvivel om att det är stora risker med att strunta i att vaccinera sig. Ovaccinerade sprider den farliga smittan i mycket större utsträckning än vad vaccinerade gör och det är extra viktigt för alla äldre, pensionärer, riskgrupper att undvika smitta och även viktigt för alla andra.

Får stöd av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten understryker att ovaccinerade även fortsättningsvis ska undvika folksamlingar och då skall man inte besöka till exempel pubar där trängsel kan uppstå.

Foto: F. Moon

[yop_poll id="724"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen