Pubägare hyllas stort – Alla ovaccinerade får vända i dörren

2021 10 07

Krögaren Joachim Rundqvist i Karlshamn får nu mycket beröm och stöd efter att han vidtagit åtgärder för att skydda alla vaccinerade genom att hejda ovaccinerade gäster i dörren.

– Om man kan vaccinera sig tycker jag det är oansvarigt att inte göra det, säger han till Sydöstran som rapporterar att han nu får motta stort stöd i sociala medier.

Vill säkra upp för andra gäster

– Jag ställde en fråga till mina gäster och frågade dem om de var vaccinerade. Och om de inte var vaccinerade ville jag inte att de ska komma hit till min pub. För jag vill säkra upp för alla andra gäster, säger pubägaren till SVT.

Ovaccinerade har mycket större risk att sprida det fruktade coronaviruset än vaccinerade och Joachim vill skydda alla som har vaccinerat sig.

Självklart ska vi vaccinera oss

Han är noga med att genomföra allting på ett vänligt och lugnt sätt.

– Då sa jag vänligt att tyvärr kan ni inte komma in på puben för ni får vänta till den här pandemin är över. Cirka ett 20-tal avvisade vi. Jag tycker det är en självklarhet att vi har fått chansen att vaccinera oss. Klart att vi ska vaccinera oss. Det borde alla tycka, säger han till SVT.

Har fått mycket cred

– Jag har fått mycket cred för att jag gjorde såhär. Jag visar ställning och tycker det är en självklarhet att man ska vaccinera sig.

ANALYS

Enligt Folkhälsomyndigheten och forskarvärlden råder det inga tvivel om att det är stora risker med att strunta i att vaccinera sig. Ovaccinerade sprider den farliga smittan i mycket större utsträckning än vad vaccinerade gör och det är extra viktigt för alla äldre, pensionärer, riskgrupper att undvika smitta och även viktigt för alla andra.

Får stöd av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten understryker att ovaccinerade även fortsättningsvis ska undvika folksamlingar och då skall man inte besöka till exempel pubar där trängsel kan uppstå.

Foto: F. Moon

[yop_poll id="724"]