Ovaccinerade smittar mycket mer än vaccinerade – Motstå antivaxx-bluffen

2021 10 05

Ryktet om att vaccinerade smittar lika mycket som ovaccinerade är grovt felaktigt. Och här är förklaringen till varför.

Runt om i världen sprids ryktet av allt från ryska troll som vill destabilisera EU:s demokrati till vanliga medelsvenssons som är dåliga på källkritik.

Det falska ryktet återkommer om och om igen och exemplifieras till exempel av tre personer i ett bra reportage i SvD idag där man intervjuat personer som vägrar att vaccinera sig, varav två jobbar inom sjukvården. Alla tre återkommer till ett och samma argument – nämligen att vaccinerade också smittar så varför ska man vaccinera sig.

ANALYS

Argumentet att vaccinerade smittar lika mycket som ovaccinerade är grovt felaktigt och det är allvarligt att det sprids så mycket felaktig information.

Akutläkaren tillika chefen vid Avdelningen för Global Hälsa och Akutmedicin vid Columbia University Medical i New York, Center Craig Spencer, förklarar på ett pedagogiskt sätt hur det ligger till.

✅ Vaccinerade personer löper mycket, mycket mindre risk att smittas av viruset än ovaccinerade.

✅ Och är man inte smittad så kan man inte smitta vidare.

✅ Alltså är det fullkomligt fel att vaccinerade smittar lika mycket som ovaccinerade.

✅ Tvärtom – det är ovaccinerade som är den grupp som till allra största delen sprider coronaviruset.

✅ En stor studie i New York visar att över 96 % av smittfallen nu sker bland ovaccinerade. Och endast 0,33 % av fullvaccinerade personer har fått covid-19.

✅ Studier påvisar dessutom att vaccinerade som trots allt smittats bär på viruset en betydligt kortare tid än vad ovaccinerade gör.

Ovaccinerade har sammantaget betydligt större risk att smitta andra med viruset förklarar Columbia University Medical i New York.

Brittiska studier

Den som trots vaccination ändå smittas löper dessutom betydligt lägre hälsorisker än ovaccinerade som smittas.  En stor brittisk studie visar följande:

▪Risken för sjukhusvård mer än halveras för dubbelvaccinerade

▪Chansen att vara helt symtomfri under infektionen fördubblas för vaccinerade

▪Risken för postcovid halveras för vaccinerade

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="704"]