JUST NU: Problem med Swish

2022 07 09

Betalningsfunktionen Swish drabbas nu av betydande störningar.

Driftstörningarna avseende Swish har pågått i fler timmar.

Flera banker berörda

Problemen påverkar möjligheten för allmänheten att använda sig av Swish för olika transaktioner.

Swish gick ut med information om driftstörningarna redan vid 04-tiden i natt men problemen har ännu inte kunnat åtgärdas-

– Just nu förekommer en driftstörning hos Nordea som kan påverka Swish-betalningar till och från denna bank, uppger Swish.

Störningarna innebär även att betalning till och från andra banker kan påverkas rapporterar SVT.

Arbetar för fullt

Swish hoppas att kunna lösa problemet snarast men att det nu gått närmare sex timmar sedan felet först meddelades indikerar att det kan ta tid att lösa.

– Nordea arbetar för fullt med att lösa problemet och vi uppdaterar vår hemsida när status ändrats, framhåller Swish.

Drabbade kunder hänvisas till sin bank av Swish vilket dock är lättare sagt än gjort då det är lördag.

– För frågor om betalningar, var vänlig kontakta din bank, framhäver Swish på sin webbsida.

Stackars medborgare i norra Europa

Swish är en så kallad mobiltelefon-applikation som möjliggör omedelbara överföringar av pengar mellan bankkonton inom Sverige genom att kontonummer kopplats till mobiltelefonnummer.

– En gång i tiden, fast inte för så länge sedan, fanns det ett land högt upp i norra Europa där människorna turades om att betala för sin del av den gemensamma middagen, berättar Swish på sin webbsida.

–  Det var omständigt för de stackars medborgarna som egentligen ville leva lite mer spontant och sydländskt – där någon kunde ta hela notan utan att ställa till med en scen. Där och då föddes idén som kom att bli en naturlig del av snart 8 miljoner svenskars vardag; Swish, framhåller Swish på sin webbsida.

Startade utvecklingen 2012

Arbetet med att utveckla Swish startade 2012 som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Tillsammans äger Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna Getswish AB.

Idag har flera banker anslutit sig till Swish. Varje bank ansvarar själva för att utforma erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för tjänsten till sina kunder, uppger Swish vidare på sin webbsida.

Text: Redaktionen