Pensionärer rasar mot svensk bank – har aldrig sett på maken
En 82-årig pensionär blev utslängd från banken efter att ha blivit utsatt för bedragare.
Kvinnan, som var kund i Skandiabanken, blev i höstas lurad via telefonsamtal att göra ett flertal överföringar till två andra banker.
Besparingar på nästan en halv miljard försvann.
Då kastades hon ut från Skandiabanken och fick kontot stängt, rapporterar SvD. Vanligaste anledningarna till sådana åtgärder rör misstankar om penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Nu rasar Pensionärernas riksorganisation, PRO, mot beslutet.
Av fjolårets alla 41 000 anmälda bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta har det inte hörts talas om någonting motsvarande.
– Hur ska en 82-årig kvinna kunna leva utan bank-id och bankens tjänster? Det låter alldeles förfärligt att bli avstängd på det sättet, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, till SvD.
Myndighet kritisk
Efter att 82-åringen, som beskrivs som digitalt kunnig men också drabbad av en demenssjukdom i tidigt stadium, stängts av har hon inte längre möjlighet att ta hand om sin ekonomi, menar anhöriga.
Även Finansinspektionen är kritisk.
– Det är jätteviktigt att bankerna gör individuella bedömningar av konsumenterna och inte stänger ett konto automatiskt och hänvisar till penningtvättslagen, säger Charlotte Fried som är enhetschef för betalanalys och policy på myndigheten, till samma tidning.
Hon understryker dessutom att konton inte ska begränsas mer än vad som är “absolut nödvändigt".
Polisen varnar
Det brott som 82-åringen utsattes för kallas för “vishing” och är ett fenomen som polisen återkommande varnar för.
– Telefonbedrägeri eller vishing är när någon ringer eller sms:ar och försöker att lura dig att lämna ut känsliga uppgifter som koder eller kortuppgifter, eller att logga in på din bank, förklarar polisen.
– Bedragarna är skickliga, låter empatiska och står på sig vilket gör det svårt att stå emot. De kriminella utvecklar också sina tekniker löpande, vilket gör det viktigt att vara uppdaterad om riskerna kontinuerligt, varnar myndigheten.
LÄS MER: Polisen varnar – då ska du inte öppna Bank-ID
Svaret: måste följa lagen
Skandiabanken uppger att enskilda fall inte kan kommenteras och har därför inte bemött kritiken i det specifika ärendet. I ett svar framhåller banken dock att de är skyldiga att följa penningtvättslagen.
Banken framhåller också att det förs en dialog med PRO för att “förstå kunders behov och förbättra våra lösningar” och att man arbetar löpande med att utveckla skydd mot just bedrägerier.
– En bra grundregel är att banker ringer i princip aldrig proaktivt ut till kund oannonserat. Så om man inte har bett om man blir uppringd eller har bokat ett möte, då ringer inte banken, säger Arvid Krönmark, Skandiabankens vd.
LÄS MER: Polisen uppmanar allmänheten – “lägg på luren”
Foto: Bank-ID
Text: Redaktionen