Politiker begärs häktad för styckmord – Partiets riksavdelning uttalar sig

2021 11 22

Den misstänkte i styckmordsärendet begärs nu häktad. Och partiets riksavdelning uppger att man fryst personens medlemskap i partiet.

SVT rapporterar att den gripna och personen som nu begärs häktad är en politiker i Nyköping som är en man i 60-årsåldern

– Bevisningen har sådan styrka att jag menar att sannolika skäl föreligger för att den personen har begått det aktuella brottet, säger åklagaren Marina Chirakova till Aftonbladet.

Människohuvud i centrala Stockholm

Det började med att städarbetare som rensar Karlbergskanalen i centrala Stockholm hittade en säck med ett människohuvud i vattnet mitt emellan Kungsholmen och Norrmalm. Enligt uppgifter till SVT var det en dykare som hittade människohuvudet och SVT rapporterar om att huvudet inte skall ha legat så länge i vattnet. Ännu fler kroppsdelar har påträffats vid Junibacken på Djurgården. Och enligt Expressen har kroppsdelar även påträffats på en tredje plats.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och brott mot griftefriden och enligt Aftonbladet har offret varit försvunnen en period. SVT uppger att det 60-åriga offret ska vara hemmahörande i Stockholm.

Partiet uttalar sig på riksnivå

Det aktuella partiet har uttalat sig till flera medier. Partiet har bland annat uttalat sig på riksnivå till Aftonbladet om den aktuella politikern.

Och partiet har beslutat att politikerns medlemskap ska frysas.

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter, säger en pressekreterare på partiet till Aftonbladet.

Partiet avvaktar processen

– Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder. Blir han dömd sitter han givetvis inte kvar i partiet, säger en pressekreterare vid partiets riksavdelning till Expressen.

Befarar att politikern avviker

Åklagaren förklarar att det finns flera skäl till att personen nu begärs häktad.

– Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt drar sig undan lagföring. Det finns också en risk för att han kan undanröja bevis eller på något på annat sätt försvårar utredningen, säger åklagaren till Aftonbladet.

Tros ha mördats i Nyköping

Åklagaren berättar även vid vilken tidpunkt som offret skall ha mördats.

– Mordet ska ha skett någon gång under perioden 8-16 september i Nyköping, säger åklagare Marina Chirakova till Expressen.

Personen blev först anhållen i sin frånvaro, därefter gripen och begärs nu alltså häktad.

Arkivfoto: Polisen, FB