Politiker begärs häktad för styckmord – Partiets riksavdelning uttalar sig

2021 11 22

Den misstänkte i styckmordsärendet begärs nu häktad. Och partiets riksavdelning uppger att man fryst personens medlemskap i partiet.

SVT rapporterar att den gripna och personen som nu begärs häktad är en politiker i Nyköping som är en man i 60-årsåldern

– Bevisningen har sådan styrka att jag menar att sannolika skäl föreligger för att den personen har begått det aktuella brottet, säger åklagaren Marina Chirakova till Aftonbladet.

Människohuvud i centrala Stockholm

Det började med att städarbetare som rensar Karlbergskanalen i centrala Stockholm hittade en säck med ett människohuvud i vattnet mitt emellan Kungsholmen och Norrmalm. Enligt uppgifter till SVT var det en dykare som hittade människohuvudet och SVT rapporterar om att huvudet inte skall ha legat så länge i vattnet. Ännu fler kroppsdelar har påträffats vid Junibacken på Djurgården. Och enligt Expressen har kroppsdelar även påträffats på en tredje plats.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och brott mot griftefriden och enligt Aftonbladet har offret varit försvunnen en period. SVT uppger att det 60-åriga offret ska vara hemmahörande i Stockholm.

Partiet uttalar sig på riksnivå

Det aktuella partiet har uttalat sig till flera medier. Partiet har bland annat uttalat sig på riksnivå till Aftonbladet om den aktuella politikern.

Och partiet har beslutat att politikerns medlemskap ska frysas.

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter, säger en pressekreterare på partiet till Aftonbladet.

Partiet avvaktar processen

– Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder. Blir han dömd sitter han givetvis inte kvar i partiet, säger en pressekreterare vid partiets riksavdelning till Expressen.

Befarar att politikern avviker

Åklagaren förklarar att det finns flera skäl till att personen nu begärs häktad.

– Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt drar sig undan lagföring. Det finns också en risk för att han kan undanröja bevis eller på något på annat sätt försvårar utredningen, säger åklagaren till Aftonbladet.

Tros ha mördats i Nyköping

Åklagaren berättar även vid vilken tidpunkt som offret skall ha mördats.

– Mordet ska ha skett någon gång under perioden 8-16 september i Nyköping, säger åklagare Marina Chirakova till Expressen.

Personen blev först anhållen i sin frånvaro, därefter gripen och begärs nu alltså häktad.

Arkivfoto: Polisen, FB


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen