JUST NU: Pelosis plan har lyft – stormakterna agerar

2022 08 02

Nancy Pelosis flygplan har lämnat Malaysia.

Enligt taiwanesiska och amerikanska medier är Washingtons talman på väg till Taiwan – trots starka varningar från Peking.

Kina betraktar ön som sitt territorium och kräver att länder avsäger sig formella förbindelser med huvudstaden Taipei.

I ett uttalande på måndagen betonade Kinas UD att den kinesiska militären  ”inte bara kommer att se på” om besöket blir av.

På tisdagsmorgonen har flera  kinesiska stridsplan befunnit sig vid Taiwans gräns, rapporterar Reuters.

En källa med insyn beskriver hur kinesiska krigsfartyg och stridsplan korsade gränsen under morgonen för att snabbt ta sig tillbaka till den kinesiska sidan, uppger nyhetsbyrån.

Enligt källan är Kinas agerande mycket ovanligt och “mycket provocerande”.

USA svarar

Den amerikanska militären svarar på Kinas framförflyttning.

Fyra amerikanska krigsfartyg, inklusive ett hangarfartyg, har placerats ut öster om Taiwan, rapporterar Reuters.

– Även om de kan svara på alla typer av händelser så är det normala rutinmässiga utplaceringar, säger en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån.

I slutet av förra veckan uppgav myndighetsföreträdare för det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon att USA kommer att trappa upp sin militära närvaro i regionen. 

Tjänstemännen gav inga detaljerade svar, men framhöll att stridsflygplan, fartyg, övervakningstillgångar och andra militära system sannolikt kommer att användas för att tillhandahålla ett skydd.

Taiwan kommenterar situationen

Den taiwanesiska militären kommer att svara på Kinas militära aktiviteter.

I ett uttalande på tisdagsmorgonen betonar Taiwans försvarsdepartement att de har full koll på militära aktiviteter nära Taiwan och att de på ett ”lämpligt sätt” kommer att skicka ut sina styrkor som en reaktion på ”fiendens hot".

– Departementet har "förstärkt" sin stridsberedskapsnivå från tisdag till torsdag, uppger taiwanesiska  Central News Agency.

Foto: Nato

Text: Redaktionen