JUST NU: Passbeteende upprör polisen – kommer med skarp uppmaning

2022 07 06

Folk struntar i att hämta ut sina pass som ligger och tar upp plats på polisstationerna.

Hela våren, och början av sommaren, har handlat om återkommande strul med pass för svenskar som vill ut och resa igen efter pandemin.

Det har framför allt handlat om extremt långa köer, i många fall i flera månader, för att ens kunna boka tid och ansöka om en ny resehandling.

Problemet omvänt

I maj gick även passmaskinen, som befinner sig i Finland, sönder. Det bidrog till att ytterligare försena de svenska passleveranserna.

Nu är problemet istället omvänt – passen levereras, men de hämtas inte ut. Någonting som orsakar stora problem för polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Blir liggande på expeditionerna

Svenskar som har beställt pass hos polisen ignorerar  nämligen i stor utsträckning meddelandet man får när de är färdiga och redo att plockas upp.

De blir därmed liggande på passexpeditionerna och tar upp rejält med plats på flera platser i landet.

Uppmaningen: Hämta era pass

Nu har polisen tröttnat och uppmanar svenska folket att hämta sina pass så fort som möjligt när de är klara.

– Tidigare har vi inte haft något problem med att förvara de här resehandlingarna i våra ordinarie förvaringslådor. Nu är det så att på flera orter har man behövt ta in extra skåp för att förvara resehandlingarna, säger Ulf Wiklund, poliskommissarie vid polisregion nord, till SR.

Polisens förklaring

Problemen finns även i polisregion öst, där polisen vittnar om ovanligt stora mängder pass som samlar damm medan de väntar på att bli utlämnade.

Enligt Jonas Lindell, kommenderingschef i regionen, kan en förklaring vara att många har lyckats komma iväg på sina resor även utan sina pass.

Ökat tryck på provisoriska pass

Man har nämligen noterat ett ökat tryck på provisoriska pass, som utfärdas från bland annat Skavsta flygplats.

– Ganska ofta så har man varit och gjort ett vanligt pass, men man har då inte fått det innan sin resa och då även skaffat provisoriskt pass. Den kopplingen kan vi se, säger Jonas Lindell till SR.

“Inte lika ivrig”

Han tillägger: 

– Kan man ha kommit iväg på sin resa i alla fall så är man kanske inte lika ivrig att hämta eftersom behovet inte är så stort.

Foto: S. Rios

Text: Redaktionen