JUST NU: Partiet till blixtinkallat möte om Nato

2022 04 11

Sverigedemokraterna uppges att med omedelbar verkan ha kallat in sin partistyrelse för att officiellt ge stöd för en svensk ansökan till Nato – vilket skulle ge hållningen majoritet i riksdagen.

Partistyrelsen i Sverigedemokraterna har blivit blixtinkallade för ett möte vid lunchtid idag, måndag, enkom för att ta ett beslut i frågan om Nato, rapporterar Expressen.

Vill ha mandat

Det är det verkställande utskottet som vill få till ett mandat från partistyrelsen att få handlingsfrihet i Natofrågan. På så vis skulle den högsta partiledningen i SD kunna gå ut med sitt stöd för att gå med i Nato med omedelbar verkan.

“Hand i hand”

Ett beslut från Sverigedemokraterna skulle i så fall komma i samklang med ett besked från Finland, som kan komma redan i veckan.

– Finland ligger före oss i processen och enligt deras analys vore det dåligt om ett av länderna ansluter på egen hand. Vi måste gå hand i hand, uppger en källa som anses trovärdig av tidningen.

Åkesson har svängt

I en intervju i dagarna uttalade sig Jimmie Åkesson om att Sverige bör följa efter Finland i att ansöka om att ansluta till militäralliansen.

– Jag har den uppfattningen. Då är min ambition att gå till partistyrelsen med en begäran om att vi ska ändra oss, sade partiledaren till Svenska Dagbladet.

Blixtinkallat möte

Nu kan alltså ett beslut i partistyrelsen komma betydligt tidigare än så.

Det blixtinkallade mötet lär landa i att SD officiellt ändrar ställning i frågan och öppet förklarar sig positiva till ett Natomedlemskap, uppger samma källa till Expressen.

Majoritet i riksdagen

Beslutet kan leda till att det inom kort finns en majoritet i Sveriges riksdag för att gå med i Nato. 

I så fall skulle det innebära att det enbart är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som säger nej.

S inleder intern debatt

Det senare av dem, Socialdemokraterna, har fått utstå ett hårt tryck både utifrån och inifrån det egna partiet om att ändra sin uppfattning om Nato.

Idag meddelade partiet att de inleder en intern debatt om frågan.

Invasionen ligger bakom

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin menar att det utan tvekan är Rysslands invasion av Ukraina som ligger bakom att man nu öppnar dörren ännu mer för att diskutera frågan om att alliera sig militärt med andra länder.

– Det är egentligen inga konstigheter – de analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska kongressens säkerhetspolitiska ställningstaganden utgår från en verklighet som inte längre finns. Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022, meddelar han på sin Facebooksida.

Kan förändra ställningen

Socialdemokraterna medger att debatten kan leda till en potentiell skiftning i frågan, men att saken måste ha sin gång.

– Om det under dialogens gång uppstår ett behov av att göra ett förändrat säkerhetspolitiskt vägval är det upp till partistyrelsen som partiets högsta beslutande organ mellan kongressperioderna att ta ett sådant beslut, framhäver partiet i ett pressmeddelande.

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen