JUST NU: Partiet till blixtinkallat möte om Nato

2022 04 11

Sverigedemokraterna uppges att med omedelbar verkan ha kallat in sin partistyrelse för att officiellt ge stöd för en svensk ansökan till Nato – vilket skulle ge hållningen majoritet i riksdagen.

Partistyrelsen i Sverigedemokraterna har blivit blixtinkallade för ett möte vid lunchtid idag, måndag, enkom för att ta ett beslut i frågan om Nato, rapporterar Expressen.

Vill ha mandat

Det är det verkställande utskottet som vill få till ett mandat från partistyrelsen att få handlingsfrihet i Natofrågan. På så vis skulle den högsta partiledningen i SD kunna gå ut med sitt stöd för att gå med i Nato med omedelbar verkan.

“Hand i hand”

Ett beslut från Sverigedemokraterna skulle i så fall komma i samklang med ett besked från Finland, som kan komma redan i veckan.

– Finland ligger före oss i processen och enligt deras analys vore det dåligt om ett av länderna ansluter på egen hand. Vi måste gå hand i hand, uppger en källa som anses trovärdig av tidningen.

Åkesson har svängt

I en intervju i dagarna uttalade sig Jimmie Åkesson om att Sverige bör följa efter Finland i att ansöka om att ansluta till militäralliansen.

– Jag har den uppfattningen. Då är min ambition att gå till partistyrelsen med en begäran om att vi ska ändra oss, sade partiledaren till Svenska Dagbladet.

Blixtinkallat möte

Nu kan alltså ett beslut i partistyrelsen komma betydligt tidigare än så.

Det blixtinkallade mötet lär landa i att SD officiellt ändrar ställning i frågan och öppet förklarar sig positiva till ett Natomedlemskap, uppger samma källa till Expressen.

Majoritet i riksdagen

Beslutet kan leda till att det inom kort finns en majoritet i Sveriges riksdag för att gå med i Nato. 

I så fall skulle det innebära att det enbart är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som säger nej.

S inleder intern debatt

Det senare av dem, Socialdemokraterna, har fått utstå ett hårt tryck både utifrån och inifrån det egna partiet om att ändra sin uppfattning om Nato.

Idag meddelade partiet att de inleder en intern debatt om frågan.

Invasionen ligger bakom

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin menar att det utan tvekan är Rysslands invasion av Ukraina som ligger bakom att man nu öppnar dörren ännu mer för att diskutera frågan om att alliera sig militärt med andra länder.

– Det är egentligen inga konstigheter – de analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska kongressens säkerhetspolitiska ställningstaganden utgår från en verklighet som inte längre finns. Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022, meddelar han på sin Facebooksida.

Kan förändra ställningen

Socialdemokraterna medger att debatten kan leda till en potentiell skiftning i frågan, men att saken måste ha sin gång.

– Om det under dialogens gång uppstår ett behov av att göra ett förändrat säkerhetspolitiskt vägval är det upp till partistyrelsen som partiets högsta beslutande organ mellan kongressperioderna att ta ett sådant beslut, framhäver partiet i ett pressmeddelande.

Text: Redaktionen