Oväntad nyhet för folk som tankar bensin

2024 02 01

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten för drivmedel i Sverige.

Sänkningen landade till slut på sex procent för både bensin och diesel, en minskning från 7,8 respektive 30,5 procent som gällde tidigare.

– Den nya lägre nivån ska gälla under mandatperioden och gör att det kan bli ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024, framhöll regeringen i DN efter beskedet.

Skulle minska

Ambitionen, och förväntningen, var att också bensinpriset skulle sjunka – även om minskningen skulle bli mindre än för diesel.

Att dessutom drivmedelsskatten 2024 sänks med totalt 5,64 miljarder kronor var en faktor som pekade i den riktningen.

– Regeringens främsta ekonomiska prioritering är att bekämpa inflationen, men också att stötta hushållen genom krisen, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) när den nyheten offentliggjordes.

Oväntad återgång

Men trots åtgärderna sker nu istället en tillbakagång av bensinpriset som åter parkerar på 18,44 kronor per liter på bemannade stationer – samma som i december.

– Ambitionen var billigare drivmedel, men efter bara en månad är priset tillbaka på samma nivåer som innan nyår, rapporterar Sveriges Radio.

Flera faktorer

Det finns flera faktorer som påverkar drivmedelspriserna.

– På kort sikt är det priset på raffinerad bensin och diesel på den nordeuropeiska marknaden som är avgörande för bensin- och dieselpriset i Sverige, informerar Circle K på sin hemsida.

– Eftersom all handel sker i dollar är dollarkursens utveckling mot svenska kronan en viktig del i drivmedelsprisutvecklingen.

Ökade över 40 procent

Mellan 2020 och 2022 ökade bensinpriset med mer än 40 procent och motsvarande siffra för dieselpriset uppgick över 60 procent.

Inför valet hösten 2022 var frågan om drivmedelspriserna ett hett debatterat ämne. Bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna lovade kraftiga sänkningar för folk som tankar bensin och diesel.

– När vi nu sänker skatten på bensin och diesel pressas kostnaderna för att producera maten, transportera maten och köpa maten, sade Ebba Busch när skattesänkningen deklarerades.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Oväntat bakslag för Aleksandr Lukasjenko

2024 02 25

En belarusisk oppositionspolitiker säger sig ha lyckats med en tung aktion inför valet.

På söndagen kommer den belarusiska befolkningen ta sig till valurnorna i vad bedömare beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukasjenko kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post, men har fått känna av ett oväntat bakslag i helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har nämligen lyckats få ut ett regimkritiskt budskap på 2 000 skärmar i offentliga miljöer i landet.

Det framhåller hon via X, tidigare Twitter.

Före detta anställda

På skärmar runt om i landet menar Tichanovskaja att kritik mot Lukasjenkos regim framhölls.

Detta med hjälp av före detta poliser och säkerhetsanställda som vill motverka regimen.

– Idag visades mitt tal till det belarusiska folket om årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukasjenkos falska val på 2 000 skärmar i offentliga utrymmen över hela Belarus. Denna aktion organiserades av BELPOL, en koalition av före detta polis- och säkerhetsstyrkor, meddelar Tichanovskaja.

Fortsatt kritik

Oppositionspolitikern fortsätter via sociala medier att kritisera förutsättningarna för dagens val.

– Den belarusiska regimens så kallade val idag misslyckas med att uppfylla demokratiska standarder, de liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt förkasta denna bluff.

Fördömande från EU

EU-toppen Josep Borrell har fördömt vad som beskrivs som “den senaste vågen av förtryck” i landet.

Detta i samband med gripanden som skett i anslutning till valet.

– Lukasjenkos regim fortsätter sin bedrövliga taktik av skrämsel och förtryck mot sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför "valet" i februari, menar Borrell enligt Financial Times.

“Möts av maskingevär”

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver tydligt hur situationen fortgår i landet.

– När belarusier utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter riskerar de att ta emot objudna gäster med maskingevär i sina hem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen