VAL 2022: Oväntad kritik mot S-strategi

2022 09 07

Statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har satsat hårt på att varna väljarna för Sverigedemokraterna under valspurtens slutetapp.

Under gårdagen vände sig Magdalena Andersson (S) direkt till borgerliga väljare i ett filmklipp som publicerades på Instagram.

Budskapet var tydligt – ”låna ut” din röst till S om du känner tvivel över samarbetet med SD.

– Det är oerhört jämnt i opinionen just nu och du kan avgöra om Sverigedemokraterna ska få bestämma över Sverige eller inte. Du kan skicka en tydlig signal till ett parti du brukar rösta på och säga ”Här går gränsen!" betonade Magdalena Andersson.

Statsministerns utspel kom några dagar efter att S kallat till en pressträff om ”det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och migrationsminister Anders Ygeman (S) anklagade SD för att ha kopplingar till Vladimir Putins Ryssland.

Vill locka L-väljare  

Genom att peka på faror med samarbetet med SD vill Socialdemokraterna främst få väljare som röstar på Liberalerna att tänka om, vilket Expressen tidigare har rapporterat om.

– Han är garanten för att SD ska få inflytande, sa Magdalena Andersson om Johan Pehrson (L) i en intervju med tidningen.

”Motsatt effekt”

Men nu kritiseras strategin – från ett något oväntat håll.

Vänsterpartiet – ett av fyra partier i Anderssons regeringsunderlag –har tröttnat på Socialdemokraternas utspel.

Det uppger flera V-källor som SvD har pratat med.

– När det är två veckor kvar och man ställer sig och säger sådär riskerar man att skapa motsatt effekt. Det kan bli så att väljarna tycker att man bevisar SD:s tes om att allt är korrumperat, säger en vänsterpartist till tidningen och tillägger:

– De får valrörelsen att handla om man är för eller emot SD, och då försvinner all sakpolitik.

– Mycket av debatten handlar om sådant som gör att det inte spelar någon roll vad man röstar på. I riksdagen fattar man beslut om välfärden och inte en ”nazistfika” på SD:s partikansli, säger en annan central V-källa.

Pekar ut SD:s högerpolitik

Vänsterpartiet har istället använt sig av en annan ”SD-taktik” under valrörelsen.

Partiledaren Nooshi Dadgostar har valt att attackera Jimmie Åkesson och SD i sakfrågor.

Målet är att bevisa att SD är ett högerparti, snarare än att peka ut Jimmie Åkesson som rasist eller klimatförnekare, rapporterar SvD.

– Vi tycker så klart också att Jimmie Åkesson säger hemska saker. Men han vill gärna ha en ”pingpongmatch” och vi vill inte ge honom den. Vi vill hålla oss till sak och inte bara stå och säga att någon är dum, säger en V-källa till SvD och fortsätter:

– Vi tror det är bättre att prata om våra förslag. Vi tror att man minskar rasismen och främlingsfientligheten om skolan blir bättre eller om bostadssegregationen minskar.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen