VAL 2022: Statsministern vädjar till svenska folket

2022 09 07

Sveriges statsminister går nu ut med en vädjan till allmänheten.

Uppmaningen riktas närmare bestämt till den specifika del av befolkningen som brukar rösta på tre av de åtta riksdagspartierna.

”Du är inte ensam”

– Jag vill vända mig till dig som brukar rösta på Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna. Men som känner tvivel på grund av deras samarbete med Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson (S).

Hon menar att det finns många som röstar på de tre högerpartierna som nu känner likadant.

– Du är inte ensam utan jag vet att det finns många svenskar som känner precis som du, säger statsministern.

Handlar om SD

Hennes vädjan berör Sverigedemokraterna.

– Det är oerhört jämnt i opinionen just nu och du kan avgöra om Sverigedemokraterna ska få bestämma över Sverige eller inte.

– Du kan skicka en tydlig signal till ett parti du brukar rösta på och säga ”Här går gränsen!”, betonar Magdalena Andersson (S).

– Jag röstar gärna på er men inte när jag får ett parti som Sverigedemokraterna på köpet, säger hon.

Facebook och Instagram

Socialdemokraternas partiledare hoppas istället att väljare som brukar rösta på M, KD och Liberalerna men som nu känner oro och osäkerhet på grund av Sverigedemokraternas medverkan i Ulf Kristerssons regeringsunderlag ska gå över och rösta på Socialdemokraterna på valdagen.

– Därför ber jag dig att låna ut din röst till mig, säger statsministern.

– I gengäld lovar jag förvalta ditt förtroende och fortsätta arbeta för Sverige och svenska folkets bästa i alla lägen, avslutar Magdalena Andersson sin vädjan.

Hennes uppmaning återfinns nu i videoformat på bland annat Facebook och Instagram.

Avser 3,8 procentenheter

En mätning av TV4 visar att 79 procent av Moderaternas väljare säger ja till en M-ledd regering där Sverigedemokraterna ingår i regeringsunderlaget.

Samtidigt säger 21 procent av M-väljarna inte ja till det alternativet.

21 procent av Moderaternas cirka 18 procent motsvarar 3,8 procentenheter av väljarkåren.

Kan avgöra valet

Om Socialdemokraterna kan locka över hälften av dem – vilket motsvarar 1,9 procentenheter – så kan det avgöra valet, hoppas Socialdemokraterna.

Foto: Regeringskansliet, Ninni Andersson

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen