Oväntad grupp kan gå miste om elstöd

2022 11 04

Den som är på väg att bli ny villaägare riskerar att inte få lov att ta del av det elkostnadsstöd som presenterats av regeringen.

Detta beror på en brytpunkt i det förslag som tagits fram tillsammans med Svenska kraftnät, rapporterar Sveriges Radio.

Brytpunkten syftar på dagen efter då förslaget godkänns av energimarknadsinspektionen, EI.

En person som köper hus före brytpunkten får hela stödet – medan den som köper efter det specifika datumet inte får en enda krona.

Ett beslut om att godkänna förslaget tar enligt EI cirka två veckor, vilket innebär att brytpunkten kan förväntas att ske nästa vecka, enligt SR.

Bakslag för nya villaägare

Ovanstående innebär att nya villägare alltså riskerar att precis missa det elstöd som man kanske räknat med när man investerar i ett nytt hus.

En som är kritisk till upplägget är Jonathan Lindgren, expert på Villaägarnas Riksförbund. Han menar att det kan leda till att många husaffärer brinner inne.

– Det drabbar nya medlemmar som precis flyttat in i en nybyggd villa. Där kan jag verkligen se att man får rida ut den här vintern utan något som helst stöd, säger han till SR.

"Äventyrar affärer"

Han fortsätter:

– Det är ju en en stor affär. Det kan äventyra affärer som görs eftersom det blir en osäkerhetsfaktor.

Uppgiften att informera säljare och köpare om det oväntade konsekvensen blir landets mäklare.

Peter Wigert ställföreträdande generaldirektör på Svenska kraftnät, menar att det dock blir upp till de båda parterna att hitta en lösning.

– Det blir tvunget att hitta en specifik brytpunkt. Oavsett hur man väljer den så kan det såklart ge upphov till att komma överens, säger han till SR.

55 miljarder i elstöd

Det var förra veckan som regeringen kunde ge besked om det efterlängtade högkostnadsskyddet för höga elpriser.

Svenska Kraftnäts vd Lotta Medelius-Bredhe meddelade då att man avser att använda 55 miljarder för att stödja hushåll, organisationer och företag.

– Vi bedömer att 55 miljarder kronor är lämpligt att betala ut, uttryckte hon på en presskonferens tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch.

Stödet är riktat till boende i södra Sverige som är det område som drabbats hårdast.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen