Oslo flygplats evakueras

2024 10 04

Flygplatsen Gardermoen i Oslo evakueras.

Oslos internationella flygplats Gardermoen har evakuerats, rapporterar Dagbladet.

Evakueringen har genomförts på grund av en brand.

Har börjat brinna

Det handlar om en brand på en av flygplatsen restauranger, uppger tidningen.

Uppgifterna bekräftas av polisen.

Branden ska ha uppstått i en grill på restaurangen, enligt polisen, och räddningstjänst har skickats till flygplatsen.

Ett flertal bilder och videor visar hur massor av resenärer och anställda på flygplatsen evakueras.

Fortsatt rökutveckling

Det ska alltså ha börjat brinna på en restaurang inne på flygplatsen.

Det inträffade under fredagseftermiddagen.

Branden har nu blivit släckt, enligt uppgifter från norsk polis.

– Men det är fortsatt rökutveckling, uppger polisen klockan 18.20, enligt tidningen.

Måste igenom säkerhetskontrollen – igen

Strax före 18.45 har evakueringen upphört och flygplatsen kan börja användas igen, rapporterar VG.

Men då uppstår i stället ett nytt problem som trasslar till det för resenärer:

De måste återigen gå igenom säkerhetskontrollen.

– Vissa förseningar måste påräknas då många passagerare måste genomgå en ny säkerhetskontroll efter evakuering, rapporterar polisen, enligt tidningen.

Blir förseningar

Tidningen har pratat med människor utanför flygplatsen.

– Vi står utanför och väntar på information om vad som händer, säger en resenär som ska till Stavanger.

Enligt en pressansvarig hos flygplatsoperatören Avinor kom brandlarmet från en restaurang på utrikesterminalen.

Hela den östra sidan av centralbyggnaden evakuerades till följd av larmet.

– Det blir nog en del förseningar i flygtrafiken, säger Helene W. Jensen, pressansvarig hos Avinor, till tidningen.

Gardermoen är Oslos internationella flygplats och har bland annat Europas största taxfreebutik.

Flygplatsen öppnades 1998, då den tidigare huvudflygplatsen, Fornebu, stängdes.

Arkivfoto: John McArthur

Text: Redaktionen


SMHI utfärdar ny stor varning – gäller i morgon söndag

2024 11 23

SMHI går nu ut med omfattande varning som gäller i morgon.

Under den senaste tiden har det snöat ordentligt i stora delar av landet.

På många håll kommer snöfallet att övergå i regn - och SMHI går nu ut med en omfattande varning för plötslig ishalka.

Varningen gäller stora delar av Mellansverige.

I morgon söndag

Varningen som alltså gäller plötslig ishalka påverkar följande områden:

- Längs östkusten från Gävle upp till Umeå

- Norra Värmland, mellersta Dalarna och inre Gävleborg

- Södra Värmland till nordöstra Svealand

- Delar av Örebro och Stockholm

- Dalsland

Det kommer vara mycket halt på vägarna under morgondagen i dessa områden och i vissa delar råder varningen även på måndag.

“Kan ge problem”

SMHI förklarar att väglaget kan innebära problem i trafiken.

Efter en kall period har vägarna kylts ner, och när regnet under söndagseftermiddagen faller på dessa kan en ishinna skapas, vilket i sin tur ger ishalka.

– Kör försiktigt och anpassa hastigheten till väglaget. Avsätt längre tid för din resa, uppmanar vädermyndigheten.

– Det finns risk för förseningar eller inställda avgångar i kollektivtrafiken.

Kan även snöa

På vissa håll i landet kommer det fortsätta snöa de kommande dagarna, om än inte i samma omfattning som det som har varit.

Från mellersta Svealand och norrut väntas mest snöfall som här och upp mot mellersta Norrland kan vara ymnigt. 

Det blir också blåsigt och mildare med vind omkring syd.

Mildare framöver

Framåt nästa vecka tycks det värsta av snöovädret ha gett sig och vi får något mildare väder.

Däremot kommer det inte att bli någon riktig värme att tala om.

På måndag milt och blåsigt i söder, och regn som kan vara kraftigt rör sig åt sydost. Snöfallet drar bort över norra Norrland och vinden avtar.

– På tisdag rör sig lågtryck över norra Skandinavien med snö i norr och mer varierat men blåsigt väder i söder, kanske lite sol, förklarar SMHI.

– Onsdag istället lite sol i norr medan lågtryck ger en del regn i söder, i södra Norrland och norra Svealand snö.

Foto: Green ant

Text: Redaktionen


Populär pizza stoppas

2024 11 24

Lidl återkallar en av sina populära pizzor.

På lördagen meddelar Lidl att de återkallar en av butikskedjans populära pizzor.

Anledningen till återkallelsen är att pizzan i fråga kan innehålla metallbitar.

Det framhåller Lidl i ett pressmeddelande via deras webbsida.

Kebabpizza stoppas

Produkten som stoppas är stenugnsbakad pizza med kebab av varumärket Trattoria Alfredo.

Lidl uppmanar de som har pizzan att återlämna den till butik.

– Lidl Sverige återkallar produkten Stenugnsbakad pizza med kebab med anledning av att produkten kan innehålla metallbitar, meddelar Lidl.

– Produkten är bortplockad ur butik och vi uppmanar alla kunder som köpt varan att returnera den till närmaste Lidl-butik. Kunderna får pengarna tillbaka, även utan uppvisande av kassakvitto. Produkten har sålts i samtliga Lidl-butiker i Sverige.

“Vi beklagar”

Pizzan som berörs har bäst före-datum 16.08.2025 samt 17.08.2025.

– Lidl Sverige beklagar och ser allvarligt på det inträffade, utreder tillsammans med leverantören hur det kunnat ske, samt ser över att något liknande inte sker igen, fortsätter Lidl.

Kom till Sverige

Pizzan är en av de absolut mest populära maträtterna i Sverige.

Under 1960-talet började pizzan göra avtryck i Sverige på riktigt.

– Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna, förklarar Ica om pizzans historia.

– I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken!

Har utvecklats

Pizzan har genomgått utveckling i många olika former och allt från kebab och tonfisk till ananas och svamp kastas på.

– Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande, fortsätter Ica.

– Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

Arkivfoto: M. Motebassem

Text: Redaktionen