JUST NU: Oroväckande uppgifter om Putins sinnestillstånd

2023 01 26

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har blivit allt mer känslosam, oberäknelig och vårdslös.

Den slutsatsen drar den välrespekterade analytikern Alexander Gabuev som är verksam vid den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

Alexander Gabuev antyder att Putins senaste uttalande är oroväckande. 

Diktatorn citerades under ett möte med universitetsstudenter i Moskva. 

Putin började prata om kriget i Ukraina och fiendens nya ”brutala metoder”.

– Tyvärr hyser fienden inga medel. De skjuter sitt eget folk i ryggen. För en vecka sedan lanserade fienden barriärtrupper. Några av våra killar har berättat det för mig, sa Putin.

– De har berättat att fienden vid fronten inte får dra sig tillbaka, även om de befinner sig under kraftig beskjutning. Det är nationalisternas uppgift att skjuta de som drar sig tillbaka. Men nationalisterna avancerar inte själva framåt, fortsatte diktatorn.

Parallel till Sovjet

Barriärtrupper användes flitigt av Sovjetunionen under andra världskriget. Truppernas uppgift är att skjuta soldater som retirerar.

Ryssland har själva anklagats för att använda sig av sådana trupper under kriget i Ukraina.

”Känslomässig och felinformerad”

Alexander Gabuev framhåller att Putins uttalande visar att diktatorn får felaktigt information av sina närmaste medarbetare och att det i längden kan vara livsfarligt.

– Många avgörande beslut som Kreml fattar baseras på ”information” av samma kvalité som Putin delade med sig av under gårdagen, skriver han på Twitter.

Gabuev betonar att information som delges till Putin ofta är verklighetsfrånvänd och stärker diktatorns rubbade världsbild. Enligt analytikern finns det mycket som tyder på att Putin själv tror på den propaganda som han förmedlar.  

– En känslomässig och felinformerad rysk ledare ger en kalla kårar, framhåller Gabuev och tillägger:

– Det finns en risk med att överskatta Putins rationalitet och försumma hans växande verklighetsfrånvända bild av världen. Han försöker rita om Moskvas röda linjer.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen