Diktatorn hotar att döda ryska soldater

2022 11 04

Ryssland har enligt ledningen i Kreml mobiliserat 300 000 reservister till slagfältet i Ukraina.

Men stridsmoralen är fortsatt låg. Många rekryter flyr från slagfältet.

Det vill diktatorn Vladimir Putin sätta stopp för. Och han är beredd att gå långt för att hålla tillbaka den ukrainska offensiven.

Putin uppges ha satt in speciella militära enheter i Ukraina som har fått i uppgift att skjuta soldater som retirerar från slagfältet, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

– På grund av låg moral har Ryssland förmodligen börjat sätta in  blockerande militära enheter. Dessa trupper hotar att skjuta egna soldater som retirerar och i stället pressa dessa soldater att genomföra offensiver, skriver departementet och tillägger att det är en metod som den ryska armén har använt tidigare.

Tidigare förslag från generaler 

Ryska generaler har tidigare föreslagit ett en liknande metod ska användas mot soldater som deserterar från slagfältet, uppger försvarsdepartementet.

Enligt de brittiska uppgifterna har flera ryska generaler föreslagit att vapen ska användas mot desertörer.

– De vill tillåta att desertörerna skjuts till döds efter att ha fått en varning. Generalerna vill sannolikt även behålla nuvarande defensiva positioner och hellre möta döden än att retirera, skriver britterna.

Avslutningsvis skriver departementet att Kremls nya taktik understryker uppgifterna om de ryska styrkornas bristande kvalité, brist på disciplin och låga stridsmoral.  

Miserabla förhållanden

Nymobiliserade ryska soldater har vittnat om att de skickas till fronten i Ukraina utan ordentlig utbildning och modern utrustning.

Tidningen Novaja Gazeta har gjort en stor kartläggning. Tidningen har lyckats bekräfta 101 dödsfall, men troligtvis är siffran betydlig högre.

– Vi kom hit, det var vår första dag och vi hade inte avfyrat våra vapen en enda gång. De placerade oss i en stormgrupp och gav oss två granatgevär. Jag fick läsa instruktionsmanualen för att reda ut hur vapnen skulle användas, säger en av rekryterna till tidningen och berättar att flera av hans kamrater har stupat på slagfältet.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen