Diktatorn hotar att döda ryska soldater

2022 11 04

Ryssland har enligt ledningen i Kreml mobiliserat 300 000 reservister till slagfältet i Ukraina.

Men stridsmoralen är fortsatt låg. Många rekryter flyr från slagfältet.

Det vill diktatorn Vladimir Putin sätta stopp för. Och han är beredd att gå långt för att hålla tillbaka den ukrainska offensiven.

Putin uppges ha satt in speciella militära enheter i Ukraina som har fått i uppgift att skjuta soldater som retirerar från slagfältet, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

– På grund av låg moral har Ryssland förmodligen börjat sätta in  blockerande militära enheter. Dessa trupper hotar att skjuta egna soldater som retirerar och i stället pressa dessa soldater att genomföra offensiver, skriver departementet och tillägger att det är en metod som den ryska armén har använt tidigare.

Tidigare förslag från generaler 

Ryska generaler har tidigare föreslagit ett en liknande metod ska användas mot soldater som deserterar från slagfältet, uppger försvarsdepartementet.

Enligt de brittiska uppgifterna har flera ryska generaler föreslagit att vapen ska användas mot desertörer.

– De vill tillåta att desertörerna skjuts till döds efter att ha fått en varning. Generalerna vill sannolikt även behålla nuvarande defensiva positioner och hellre möta döden än att retirera, skriver britterna.

Avslutningsvis skriver departementet att Kremls nya taktik understryker uppgifterna om de ryska styrkornas bristande kvalité, brist på disciplin och låga stridsmoral.  

Miserabla förhållanden

Nymobiliserade ryska soldater har vittnat om att de skickas till fronten i Ukraina utan ordentlig utbildning och modern utrustning.

Tidningen Novaja Gazeta har gjort en stor kartläggning. Tidningen har lyckats bekräfta 101 dödsfall, men troligtvis är siffran betydlig högre.

– Vi kom hit, det var vår första dag och vi hade inte avfyrat våra vapen en enda gång. De placerade oss i en stormgrupp och gav oss två granatgevär. Jag fick läsa instruktionsmanualen för att reda ut hur vapnen skulle användas, säger en av rekryterna till tidningen och berättar att flera av hans kamrater har stupat på slagfältet.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen