JUST NU: Dåliga nyheter för två partier
2022 10 25
Drygt sex veckor efter riksdagsvalet tampas Liberalerna och Miljöpartiet återigen med ett lågt väljarstöd.
Om det skulle vara val i dag skulle partierna inte klara riksdagsspärren.
Det indikerar den senaste mätningen från DN/Ipsos.
Stödet för Liberalerna sjunker till 4 procent avrundat uppåt. Det innebär att partiet för första gången sedan i maj har marginalen på fel sida om riksdagsspärren i Ipsos mätning.
Tidöavtalet
Mätningen publiceras kort efter att L gjort upp med M, KD och SD i regeringsförhandlingarna. Tillsammans presenterade högerkoalitionen det så kallade Tidöavtalet.
Ipsos mätning indikerar att Liberalerna blev de stora förlorarna.
– Skälet är troligen de reservationer som Liberalernas väljare har och har haft emot samarbete med Sverigedemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.
Han förklarar att många L-väljare uppger att de känner sig osäkra. En betydande andel har lämnat för Moderaterna, rapporterar DN.
Enligt Nicklas Källebring indikerar tappet till M att stödröstare återvänder till sitt egentliga favoritparti.
Uppgång för Moderaterna
Liberalernas regeringskollega Moderaterna ser däremot ut att ha tjänat på den nya överenskommelsen.
Stödet för M ökar i Ipsos mätning – från 19 till 21 procent.
Det är en ökning med två procentenheter jämfört med valresultatet i september.
MP under spärren
Även Miljöpartiet tampas med ett lågt väljarstöd. MP noterar ett stöd på 4 procent avrundat uppåt, vilket innebär att partiet hamnar under riksdagsspärren i Ipsos mätning.
– Till skillnad mot Liberalerna handlar det för Miljöpartiet inte i första hand om fler osäkra, utan om stödröstande väljare som återvänder till Socialdemokraterna, säger Nicklas Källebring till DN.
Hela mätningen
Här är Ipsos nya mätning för oktober jämfört med september. Siffrorna är avrundade.
Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
Text: Redaktionen