Öppnar för ”total systemförändring” – Morgan Johansson (S) rasar

2023 11 21

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har lagt fram ett förslag om att dra in medborgarskap för mängder av människor.

I oktober öppnade han upp för diskussion om frågan. 

I en intervju med Expressen framhöll SD-ledaren att åtgärden skulle kunna bli aktuell för svenska medborgare som exempelvis gör sig skyldiga till terrorism eller gängkriminalitet.

– Det handlar alltså inte bara om att utvisa grovt kriminella som saknar svenskt medborgarskap, där det råder relativt bred politisk enighet, utan de som är svenska medborgare – men som av olika skäl förbrukat den rätten, sa Åkesson till tidningen som beskrev förslaget som en ”total systemförändring”.

Får stöd av riksdagsparti

Enligt Jimmie Åkesson skulle potentiellt hundratusentals människor kunna bli föremål för åtgärden om de inte “vill integreras”.

Nu får SD-ledaren stöd av samarbetspartiet Moderaterna.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att det ska bli möjligt att riva upp personers medborgarskap, även om de inte är medborgare någon annanstans. 

–  Om man begår väldigt allvarliga brott och brott som är systemhotande, det vill säga skulle kunna ha en effekt på staten. Eller om det finns uppgifter om att man har tillskansat sig medborgarskapet på felaktiga grunder. Då är min uppfattning att det i båda de här fallen ska vara möjligt att få sitt medborgarskap tillbakadraget, säger ministern till GP.

Behöver ändra grundlagen

I dag motsätter sig den svenska grundlagen ett tillbakadragande av medborgarskapet.  

Det är något som regeringen vill ändra på.

En grundlagsutredningen ska vara klar i slutet på nästa år.

–  Det pågår just nu en utredning om hur man skulle kunna ändra grundlagen och där är de här bitarna med. Vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Gunnar Strömmer.

”Komplett galet”

Om förslaget blir verklighet skulle personer i praktiken bli statslösa.

– Det är folkrättsligt möjligt att återkalla medborgarskapet, också med konsekvensen av statslöshet, vid nämnda hot, mutor, felaktiga uppgifter och så vidare. Jag ser själv inga hinder mot det, men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Gunnar Strömmer till SR Ekot.

Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) rasar mot förslaget.

– Detta är komplett galet. Ska vi inte ens längre följa vår egen grundlag och de internationella konventioner vi skrivit under? UNHCR har som mål att utrota statslöshet till år 2024. Sverige gör tvärtom. Strömmer gör sig till en total SD-marionett, skriver han på sociala medieplattformen X.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 29

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Krisbesked från Coop – ”vi beklagar”

2023 11 28

Coop tvingas vidta extraordinära åtgärder för att lösa en svår ekonomisk situation.

Matbutiken drar ned på kostnader värda 300 miljoner kronor.

Förändringen är en del av en stor omställning av organisationen som företaget menar ska “öka konkurrenskraften och ge bättre priser och erbjudanden", skriver Coop i ett pressmeddelande.

Men de potentiella prissänkningar kommer till ett annat stort pris.

100 personer får sparken för att Coop ska kunna driva igenom den nya organisationen.

– Coops uppdrag är att skapa ekonomisk nytta för våra drygt 3,9 miljoner medlemmar, säger Marie Nygren, vd på Coop Sverige, i företagets pressutskick.

"Kraftiga kostnadsökningar"

Marie Nygren pekar på omvärldsförändringarna de senaste åren, som framför allt eskalerat efter Rysslands invasion av Ukraina, och som orsakat kraftiga konsekvenser på ekonomin även här i Sverige.

– De senaste årens kraftiga kostnadsökningar för bland annat inköp av varor, energi, transporter och höjda hyror gör att vi måste anpassa organisationen för att ge förutsättningar för ett lönsamt Coop i Sverige, säger Marie Nygren.

– Ett starkt Coop kan ta matchen med konkurrenterna och skapa både medlemsnytta och bidra till ökad hållbarhet.

"Beklagar" uppsägningarna

Att 100 personer måste lämna sitt jobb är ett nödvändigt ont.

Enligt Marie Nygren är beskedet Coop ger “beklagligt”.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att hjälpa dem vidare i sina yrkesliv, lovar Coop-vd.n.

Den nya organisationen börjar gälla från och med 1 januari 2024.

Företaget kommer då också att inleda driften av en ny, helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna – vilket beskrivs som den största investeringen för Coop i modern tid.

– Det är en framtidssatsning som under många decennier ska leverera en kostnadseffektiv och driftsäker logistik och varuhantering för hela Coop i Sverige. Varuterminalen är en av förutsättningarna för att klara konkurrensen och samtidigt bidra till ökad hållbarhet, säger Marie Nygren.

Tvingats stänga butiker

Så sent som för en månad sedan tvingades Coop stänga fem butiker i Sverige.

Affärerna har länge haft ekonomisk uppförsbacke.

– I detta fall har berörda butiker, trots ett flertal insatser, fortsatt att gå med förlust. Och vi ser inte att utvecklingen går att vända inom överskådlig tid, sade Meta Persdotter, vd för Coop Butiker och Stormarknader, vid tillfället.

Foto: Coop

Text: Redaktionen