Öppnar för ”total systemförändring” – Morgan Johansson (S) rasar

2023 11 21

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har lagt fram ett förslag om att dra in medborgarskap för mängder av människor.

I oktober öppnade han upp för diskussion om frågan. 

I en intervju med Expressen framhöll SD-ledaren att åtgärden skulle kunna bli aktuell för svenska medborgare som exempelvis gör sig skyldiga till terrorism eller gängkriminalitet.

– Det handlar alltså inte bara om att utvisa grovt kriminella som saknar svenskt medborgarskap, där det råder relativt bred politisk enighet, utan de som är svenska medborgare – men som av olika skäl förbrukat den rätten, sa Åkesson till tidningen som beskrev förslaget som en ”total systemförändring”.

Får stöd av riksdagsparti

Enligt Jimmie Åkesson skulle potentiellt hundratusentals människor kunna bli föremål för åtgärden om de inte “vill integreras”.

Nu får SD-ledaren stöd av samarbetspartiet Moderaterna.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att det ska bli möjligt att riva upp personers medborgarskap, även om de inte är medborgare någon annanstans. 

–  Om man begår väldigt allvarliga brott och brott som är systemhotande, det vill säga skulle kunna ha en effekt på staten. Eller om det finns uppgifter om att man har tillskansat sig medborgarskapet på felaktiga grunder. Då är min uppfattning att det i båda de här fallen ska vara möjligt att få sitt medborgarskap tillbakadraget, säger ministern till GP.

Behöver ändra grundlagen

I dag motsätter sig den svenska grundlagen ett tillbakadragande av medborgarskapet.  

Det är något som regeringen vill ändra på.

En grundlagsutredningen ska vara klar i slutet på nästa år.

–  Det pågår just nu en utredning om hur man skulle kunna ändra grundlagen och där är de här bitarna med. Vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Gunnar Strömmer.

”Komplett galet”

Om förslaget blir verklighet skulle personer i praktiken bli statslösa.

– Det är folkrättsligt möjligt att återkalla medborgarskapet, också med konsekvensen av statslöshet, vid nämnda hot, mutor, felaktiga uppgifter och så vidare. Jag ser själv inga hinder mot det, men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Gunnar Strömmer till SR Ekot.

Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) rasar mot förslaget.

– Detta är komplett galet. Ska vi inte ens längre följa vår egen grundlag och de internationella konventioner vi skrivit under? UNHCR har som mål att utrota statslöshet till år 2024. Sverige gör tvärtom. Strömmer gör sig till en total SD-marionett, skriver han på sociala medieplattformen X.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


SMHI varnar för höga temperaturer: ”Var uppmärksam”

2025 07 10

Ett högtryck har dragit in över Sverige.

Under torsdagen skiner solen i stora delar av landet.

I mellersta Sverige har temperaturerna börjat stiga mot 25-gradersstrecket.

Snart blir det ännu varmare – i synnerhet i norra Sverige.

Under fredagen, torsdagen och lördagen har SMHI utfärdat en varning för höga temperaturer i fyra län:

- Jämtlands län

- Norrbottens län

- Västerbottens län

- Västernorrlands län

”Var uppmärksam”

Enligt SMHI kan dagstemperaturen nå 30 grader i områdena.

Invånare uppmanas att tänka på följande, enligt varningen:

- Det finns ökad risk för hälsoproblem, framför allt för riskgrupper som till exempel personer med underliggande sjukdom, äldre personer eller små barn.

- Var uppmärksam på om personer i din närhet påverkas av värmen.

Stora kontraster

I södra Sverige väntas betydligt svalare väder.  

Ett lågtryck från Polen drar med sig rikliga nederbördsmängder. 

Under fredagen drar regnovädret in över Götaland och östra Svealand.

– I främst östra Småland samt på Öland och Gotland kan det lokalt bli kraftigt regn och åska, men utvecklingen är fortfarande svårbedömd både vad gäller regnets utbredning och intensitet, framhåller SMHI:s meteorolog Mattias Lind.

Det ostadiga vädret biter sig fast över mellersta och södra Sverige i helgen.

– I större delen av Norrland blir däremot helgen högtrycksbetonad med sol och högsommarvärme, berättar Mattias Lind.

FAKTA: Därför varnar SMHI för höga temperaturer

- SMHI utfärdar varningar för höga temperatur eftersom höga temperaturer under en längre tid kan vara skadligt för hälsan.

- Både dygnets maximala temperatur och antal sammanhängande dygn med hög värme ligger till grund för utfärdande av en varning.

Källa: SMHI

Foto: G. Designs

Text: Redaktionen


JUST NU: Ulf Kristersson ger besked om Johan Forssell

2025 07 10

Migrationsminister Johan Forssells son har varit aktiv inom den våldsbejakande högerextremistiska miljön.

Det avslöjade tidningen Expo förra veckan.

Nu kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) händelsen.

Kristersson uppger att han har ”fortsatt förtroende för Johan Forssell”.

– Migrationsminister Johan Forssell har idag berättat att hans då 15-årige son har rört sig i helt fel kretsar. Så fort Johan nåddes av informationen har han följt Regeringskansliets säkerhetsrutiner och i samband med detta har också jag informerats av Säpo, framhåller statsministern i ett inlägg på X.

”Agerat som en ansvarsfull förälder”

Vidare uppger Kristersson att Forssell berättat att han för "mycket uppriktiga samtal med sin tonåring" och att sonen har avslutat de tidigare kontakterna med den högerextremistiska miljön. 

– Jag tycker att Johan Forssell har agerat så som en ansvarsfull förälder ska göra när man får veta att ens barn gör fel och är i dåligt sällskap. Jag vet att många tonårsföräldrar har egna erfarenheter av olika sorters svåra samtal. Självklart har jag fortsatt förtroende för Johan Forssell, skriver statsministern.

Johan Forssell: ”Man blir förfärad”

Migrationsministern har själv kommenterat uppgifterna i TV4:s Nyhetsmorgon.

–  Som pappa blir man chockad, man blir förfärad. Jag har en djupt ångerfull 15-åring, som precis har fyllt 16, säger han till tv-kanalen.

– Den här aktiviteten är avslutad, men våra samtal kommer så klart fortsätta, fortsätter ministern som berättar att han inte kände till sonens aktiviteter innan Expos avslöjande.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen