Obehaglig signal om att anfallet tycks vara nära

2022 02 21

Separatisterna i östra Ukraina uppmanar invånarna att lämna landet och bege sig till Ryssland.

Nyhetsbyrån Reuters betecknar beskedet som eN ”chockvändning” och orsaken är att det är en oroväckande signal på att det befarade anfallet från Rysslands diktator kan vara nära.

Dramatiska indikationer

Beskedet indikerar att de ryskstödda rebellerna i de två regionerna Luhansk och Donetsk väntar sig att något så pass stort och dramatiskt skall inträffa att allmänheten måste lämna landet.

Kvinnor och barn först

Rebelledaren i självutnämnda Donetsk Folkrepublik i östra Ukraina har gått ut i sociala medier och hävdat att Ryssland erbjuder boende för alla som lämnar.

– Kvinnor, barn och äldre ska evakueras först, lyder beskedet enligt Reuters.

Även i Luhansk

Ytterligare en signal som stärker oron är att även den andra regionen där ryskstödda rebeller tagit över, Luhansk, gått ut med ett liknande meddelande.

Flera miljoner

Flera miljoner människor bor i de två aktuella regionerna, så kallade oblasterna, och det handlar således om en mycket stor förflyttning som ska ske.

Fler oroväckande tecken

Ett annat oroväckande tecken är att östra Ukraina i dag har drabbats av de mest intensiva striderna på flera år. USA och Nato misstänker att Ryssland är i färd med att fabricera en krigsorsak.

Ryssland ljuger

Samtidigt har det visat sig att Ryssland har ljugit om att det ska ske ett trupptillbakadragande. I stället för att dra ner från 130 000 soldater har man tvärtom ökat till 169 000 soldater och det kan handla om så mycket som 190 000 enligt USA:s bedömningar, rapporterar Reuters.
– Detta är den största militära mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget, säger USA-ambassadören Michael Carpenter vid OSSE.

ANALYS

Ukraina, ett europeiskt självständigt land med 44 miljoner invånare löper mycket stor risk att drabbas av ett anfallskrig från diktaturen Ryssland.

Det är Europa år 2022 och risken för det största kriget i Europa sedan andra världskriget är överhängande. Det är nästan ofattbart otäckt.

Ukraina har inte gjort någonting. Och en betydande andel av Rysslands folk står inte bakom utvecklingen. Det är en av Europas två kvarvarande diktatorer – Rysslands diktator och envåldshärskare Vladimir Putin – som vill slå diktaturens klor i Ukraina.

Den andra diktatorn är Belarus ledare Lukashenko. Han har även upplåtit mark för tiotusentals ryska soldater som finns i Belarus och som Väst befarar kommer att ingå i det anfall mot Ukraina som Väst befarar kan ske när som helst.

85 000 dödsoffer

Bedömare befarar 85 000 dödsoffer och en flyktingvåg på upp till fem miljoner personer om Putin går till fullskalig attack för att invadera hela Ukraina.

Det finns även två andra huvudalternativ för hur Ryssland kan utforma anfallskriget enligt bedömare.

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen