Obehaglig signal om att anfallet tycks vara nära

2022 02 21

Separatisterna i östra Ukraina uppmanar invånarna att lämna landet och bege sig till Ryssland.

Nyhetsbyrån Reuters betecknar beskedet som eN ”chockvändning” och orsaken är att det är en oroväckande signal på att det befarade anfallet från Rysslands diktator kan vara nära.

Dramatiska indikationer

Beskedet indikerar att de ryskstödda rebellerna i de två regionerna Luhansk och Donetsk väntar sig att något så pass stort och dramatiskt skall inträffa att allmänheten måste lämna landet.

Kvinnor och barn först

Rebelledaren i självutnämnda Donetsk Folkrepublik i östra Ukraina har gått ut i sociala medier och hävdat att Ryssland erbjuder boende för alla som lämnar.

– Kvinnor, barn och äldre ska evakueras först, lyder beskedet enligt Reuters.

Även i Luhansk

Ytterligare en signal som stärker oron är att även den andra regionen där ryskstödda rebeller tagit över, Luhansk, gått ut med ett liknande meddelande.

Flera miljoner

Flera miljoner människor bor i de två aktuella regionerna, så kallade oblasterna, och det handlar således om en mycket stor förflyttning som ska ske.

Fler oroväckande tecken

Ett annat oroväckande tecken är att östra Ukraina i dag har drabbats av de mest intensiva striderna på flera år. USA och Nato misstänker att Ryssland är i färd med att fabricera en krigsorsak.

Ryssland ljuger

Samtidigt har det visat sig att Ryssland har ljugit om att det ska ske ett trupptillbakadragande. I stället för att dra ner från 130 000 soldater har man tvärtom ökat till 169 000 soldater och det kan handla om så mycket som 190 000 enligt USA:s bedömningar, rapporterar Reuters.
– Detta är den största militära mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget, säger USA-ambassadören Michael Carpenter vid OSSE.

ANALYS

Ukraina, ett europeiskt självständigt land med 44 miljoner invånare löper mycket stor risk att drabbas av ett anfallskrig från diktaturen Ryssland.

Det är Europa år 2022 och risken för det största kriget i Europa sedan andra världskriget är överhängande. Det är nästan ofattbart otäckt.

Ukraina har inte gjort någonting. Och en betydande andel av Rysslands folk står inte bakom utvecklingen. Det är en av Europas två kvarvarande diktatorer – Rysslands diktator och envåldshärskare Vladimir Putin – som vill slå diktaturens klor i Ukraina.

Den andra diktatorn är Belarus ledare Lukashenko. Han har även upplåtit mark för tiotusentals ryska soldater som finns i Belarus och som Väst befarar kommer att ingå i det anfall mot Ukraina som Väst befarar kan ske när som helst.

85 000 dödsoffer

Bedömare befarar 85 000 dödsoffer och en flyktingvåg på upp till fem miljoner personer om Putin går till fullskalig attack för att invadera hela Ukraina.

Det finns även två andra huvudalternativ för hur Ryssland kan utforma anfallskriget enligt bedömare.

Text: Redaktionen