Obehaglig signal om att anfallet tycks vara nära

2022 02 21

Separatisterna i östra Ukraina uppmanar invånarna att lämna landet och bege sig till Ryssland.

Nyhetsbyrån Reuters betecknar beskedet som eN ”chockvändning” och orsaken är att det är en oroväckande signal på att det befarade anfallet från Rysslands diktator kan vara nära.

Dramatiska indikationer

Beskedet indikerar att de ryskstödda rebellerna i de två regionerna Luhansk och Donetsk väntar sig att något så pass stort och dramatiskt skall inträffa att allmänheten måste lämna landet.

Kvinnor och barn först

Rebelledaren i självutnämnda Donetsk Folkrepublik i östra Ukraina har gått ut i sociala medier och hävdat att Ryssland erbjuder boende för alla som lämnar.

– Kvinnor, barn och äldre ska evakueras först, lyder beskedet enligt Reuters.

Även i Luhansk

Ytterligare en signal som stärker oron är att även den andra regionen där ryskstödda rebeller tagit över, Luhansk, gått ut med ett liknande meddelande.

Flera miljoner

Flera miljoner människor bor i de två aktuella regionerna, så kallade oblasterna, och det handlar således om en mycket stor förflyttning som ska ske.

Fler oroväckande tecken

Ett annat oroväckande tecken är att östra Ukraina i dag har drabbats av de mest intensiva striderna på flera år. USA och Nato misstänker att Ryssland är i färd med att fabricera en krigsorsak.

Ryssland ljuger

Samtidigt har det visat sig att Ryssland har ljugit om att det ska ske ett trupptillbakadragande. I stället för att dra ner från 130 000 soldater har man tvärtom ökat till 169 000 soldater och det kan handla om så mycket som 190 000 enligt USA:s bedömningar, rapporterar Reuters.
– Detta är den största militära mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget, säger USA-ambassadören Michael Carpenter vid OSSE.

ANALYS

Ukraina, ett europeiskt självständigt land med 44 miljoner invånare löper mycket stor risk att drabbas av ett anfallskrig från diktaturen Ryssland.

Det är Europa år 2022 och risken för det största kriget i Europa sedan andra världskriget är överhängande. Det är nästan ofattbart otäckt.

Ukraina har inte gjort någonting. Och en betydande andel av Rysslands folk står inte bakom utvecklingen. Det är en av Europas två kvarvarande diktatorer – Rysslands diktator och envåldshärskare Vladimir Putin – som vill slå diktaturens klor i Ukraina.

Den andra diktatorn är Belarus ledare Lukashenko. Han har även upplåtit mark för tiotusentals ryska soldater som finns i Belarus och som Väst befarar kommer att ingå i det anfall mot Ukraina som Väst befarar kan ske när som helst.

85 000 dödsoffer

Bedömare befarar 85 000 dödsoffer och en flyktingvåg på upp till fem miljoner personer om Putin går till fullskalig attack för att invadera hela Ukraina.

Det finns även två andra huvudalternativ för hur Ryssland kan utforma anfallskriget enligt bedömare.

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen