UKRAINA: Tre möjliga scenarier om Ryssland anfaller

2022 02 13

Bedömare i såväl USA som i Europa befarar nu att Putin letar efter en orsak för att gå till anfall mot Ukraina.

USA:s regering har vid flera tillfällen varnat för en så kallad false flag-operation.

Fejkad attack

Det innebär att Ryssland skapar någon slags fejkad situation där man hävdar att Ukraina gjort sig skyldig till en aggressiv incident trots att det i själva verket är Ryssland som själva ligger bakom incidenten.

Den påhittade incidenten kan sedan användas som argument för att anfalla Ukraina.

Flygbombningar

Begreppet ”false flag operation” innebär helt enkelt att man använder falska våldsanklagelser mot ett annat land för att inleda krigshandlingar.

USA uppger att den ryska diktaturen kan komma att inleda ett anfall med flygbombningar som skulle lamslå Ukraina och kan leda till ett stort antal dödsoffer.

85 000 dödsoffer befaras

Bedömare tror att 50 000 civila dödsoffer skulle kunna krävas och dessutom upp till 25 000 ukrainska soldater och 10 000 ryska soldater. Därutöver riskerar en enorm flyktingvåg med upp till fem miljoner människor uppstå från Ukraina in till Polen, Slovakien och andra EU-länder, enligt amerikanska myndighetskällor.

Putin letar efter krigsorsak

Forskningsledare Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska Institutet anser att sannolikheten för att Ryssland går till ett militärt angrepp har ökat och han gör samma bedömning som USA gjort.

– Ryssland letar just nu en krigsorsak, säger han till SvD.

Han lyfter fram tre möjliga alternativ i tidningen.

Alternativ 1 – Det mest förfärliga

Det första alternativet innebär att Ryssland går till storskaligt anfall mot hela Ukraina och dess landyta med 44 miljoner invånare. Det skulle inledas med flygbombningar som sedan följs av missiler mot Ukrainas militära baser.

– Det är det minst sannolika, men också det mest förfärliga. Det skulle bli det största kriget i Europa sedan 1945. Det får kolossala följder, där tusentals döda och miljoner flyktingar inte kan uteslutas, säger Hallenberg till SvD.

Alternativ 2 – Fram till floden

Det andra alternativet är att inte angripa västra Ukraina utan att i stället annektera den östra delen av landet fram till den jättelika floden Dnepr som går genom huvudstaden Kiev och i sydostlig riktning.

– Det skulle man göra för att bli en ännu större maktfaktor och försvaga den ukrainska regeringen ännu mer, säger Jan Hallenberg.

Alternativ 3 – Länka regioner

Det tredje alternativet utgörs av mindre attack med syfte att binda samma Krim – som Ryssland invaderade och ockuperade 2014 – men regionerna Luhansk och Donetsk som ryskstödda rebeller redan intagit för några år sedan.

KLM stoppar flighter

Nederländska flygbolaget KLM stoppar nu sina flygningar till Ukraina rapporterar Forbes. Beskedet kommer efter att Nederländerna, liksom Sverige, uppmanat sina medborgare att lämna landet.

Text: Redaktionen


JUST NU: Historisk upptäckt om extremvärmen

2025 07 14

De senaste 15 åren har jorden värmts upp snabbare än väntat.

Sedan länge har det varit välkänt att mer koldioxid i atmosfären påskyndar den globala uppvärmningen.

Därför har utvecklingen i exempelvis Östasien förbryllat många forskare. Flera länder – inklusive Kina – har infört kraftfulla åtgärder mot luftföroreningar, vilket har lett till renare luft.

Trots det har världen blivit 0,28 grader varmare det sedan 2010. En betydligt kraftigare ökning jämfört med föregående decennier. I genomsnitt har jorden blivit cirka 0,18 grader varmare varje decennium sedan 1970.

– En av de stora frågorna inom klimatforskningen under de senaste 10–15 åren är varför den globala uppvärmningen verkar accelerera, säger klimatforskaren Bjørn Samset till NRK.

Här är svaret

Nu har forskarna löst mysteriet.

En studie, som publicerats i tidskriften Nature, visar att den renare luften har en oväntad baksida.

Enligt ledande klimatforskare bidrar minskade luftföroreningar till att påskynda den globala uppvärmningen. Detta eftersom partiklar som tidigare dämpade solens strålar har försvunnit från luften.

– Partiklarna blockerar en del av solstrålningen. Man kan föreställa sig en dag med mycket luftföroreningar – då är hela himlen grå. Solstrålarna hindras från att nå marken. Det gör marken lite svalare. Det blir som ett stort solskydd, säger Bjørn Samset som är en av forskarna bakom studien.

”Pusslet börjar falla på plats”

I studien kan forskarna visa att temperaturökningen sammanföll med den kraftiga minskningen av luftföroreningar i Östasien, främst i Kina.

I slutet av 2000-talet började kinesiska myndigheter införa kraftfulla åtgärder för att minska luftföroreningarna i landet.

Efter 15 års ansträngningar är luftföroreningarna nere på en relativt normal nivå – något som borde bidra till att bromsa in den globala uppvärmningen framöver.

– Pusslet börjar falla på plats, så vi hoppas att det här betyder att jorden inte permanent har börjat värmas upp snabbare. Det är faktiskt lite positiva klimatnyheter, säger Bjørn Samset till NRK,

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen


FORSKARE FÖRBRYLLADE: Mystiska uppgifter om jorden

2025 07 14

Något oväntat har hänt med jordens rotation.

De senaste åren har jorden roterat snabbare än vanligt, vilket resulterat i ovanligt korta dygn.

Det rör sig om ett tydligt trendbrott.

För omkring 1,4 miljarder år sedan var dygnen betydligt kortare, ett år bestod av ungefär 490 dygn. Sedan dess har planeten succesivt börjat snurra långsammare och dygnen har blivit längre.

Fram tills nu.

De senaste fem åren har rotationen accelererat, rapporterar tidningen Time and Date.

Sedan 1950-talet har forskare mätt dygnens längd med så kallade atomklockor. I fjol uppmättes det kortaste dygnet sedan mätningarna startade – 1,66 millisekunder kortare än det vanliga 86 400-sekunders dygnet.

– Ingen förväntade sig detta, säger Leonid Zotov, expert på jordrotation vid Moskvas statsuniversitet, till tidningen.

– Orsaken till accelerationen kan inte förklaras. 

Teorin: Något inuti jorden

Forskarna har inte kunnat fastställa vad som orsakar den plötsliga accelerationen.

Men det saknas inte hypoteser.

– De flesta forskare tror att det är något inuti jorden som påverkar. Havs- och atmosfärmodeller förklarar inte denna acceleration, säger Leonid Zotov.

Experten konstaterar att tidigare tecken tvärtemot har antytt att jordens rotation skulle bromsa in ytterligare.

– Framtiden får utvisa om det stämmer, säger han.

FAKTA: Jordens dygn

- Hur långt ett dygn varar på jorden styrs ju, som de flesta vet, av tiden det tar för jorden att rotera runt sin egen axel. Dygnets längd beror på i vilken hastighet som jorden snurrar.   

- Det har visat sig att jordens rotation normalt sett tar cirka 86 400 sekunder, vilket alltså motsvarar ett jorddygn. Tiden för ett dygn har varit anmärkningsvärt konsekvent, trots att den då och då varierat något.

- Efter att atomuret uppfanns och togs i bruk för drygt 70 år sedan, har man kunnat mäta tiden mycket mer exakt. Ett dygn kan sedan dess mätas ner till millisekunden.  

Källa: Rymdstyrelsen

Foto: PIRO4D

Text: Redaktionen