UKRAINA: Tre möjliga scenarier om Ryssland anfaller

2022 02 13

Bedömare i såväl USA som i Europa befarar nu att Putin letar efter en orsak för att gå till anfall mot Ukraina.

USA:s regering har vid flera tillfällen varnat för en så kallad false flag-operation.

Fejkad attack

Det innebär att Ryssland skapar någon slags fejkad situation där man hävdar att Ukraina gjort sig skyldig till en aggressiv incident trots att det i själva verket är Ryssland som själva ligger bakom incidenten.

Den påhittade incidenten kan sedan användas som argument för att anfalla Ukraina.

Flygbombningar

Begreppet ”false flag operation” innebär helt enkelt att man använder falska våldsanklagelser mot ett annat land för att inleda krigshandlingar.

USA uppger att den ryska diktaturen kan komma att inleda ett anfall med flygbombningar som skulle lamslå Ukraina och kan leda till ett stort antal dödsoffer.

85 000 dödsoffer befaras

Bedömare tror att 50 000 civila dödsoffer skulle kunna krävas och dessutom upp till 25 000 ukrainska soldater och 10 000 ryska soldater. Därutöver riskerar en enorm flyktingvåg med upp till fem miljoner människor uppstå från Ukraina in till Polen, Slovakien och andra EU-länder, enligt amerikanska myndighetskällor.

Putin letar efter krigsorsak

Forskningsledare Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska Institutet anser att sannolikheten för att Ryssland går till ett militärt angrepp har ökat och han gör samma bedömning som USA gjort.

– Ryssland letar just nu en krigsorsak, säger han till SvD.

Han lyfter fram tre möjliga alternativ i tidningen.

Alternativ 1 – Det mest förfärliga

Det första alternativet innebär att Ryssland går till storskaligt anfall mot hela Ukraina och dess landyta med 44 miljoner invånare. Det skulle inledas med flygbombningar som sedan följs av missiler mot Ukrainas militära baser.

– Det är det minst sannolika, men också det mest förfärliga. Det skulle bli det största kriget i Europa sedan 1945. Det får kolossala följder, där tusentals döda och miljoner flyktingar inte kan uteslutas, säger Hallenberg till SvD.

Alternativ 2 – Fram till floden

Det andra alternativet är att inte angripa västra Ukraina utan att i stället annektera den östra delen av landet fram till den jättelika floden Dnepr som går genom huvudstaden Kiev och i sydostlig riktning.

– Det skulle man göra för att bli en ännu större maktfaktor och försvaga den ukrainska regeringen ännu mer, säger Jan Hallenberg.

Alternativ 3 – Länka regioner

Det tredje alternativet utgörs av mindre attack med syfte att binda samma Krim – som Ryssland invaderade och ockuperade 2014 – men regionerna Luhansk och Donetsk som ryskstödda rebeller redan intagit för några år sedan.

KLM stoppar flighter

Nederländska flygbolaget KLM stoppar nu sina flygningar till Ukraina rapporterar Forbes. Beskedet kommer efter att Nederländerna, liksom Sverige, uppmanat sina medborgare att lämna landet.

Text: Redaktionen