Obehaglig signal om att anfallet tycks vara nära

2022 02 21

Separatisterna i östra Ukraina uppmanar invånarna att lämna landet och bege sig till Ryssland.

Nyhetsbyrån Reuters betecknar beskedet som eN ”chockvändning” och orsaken är att det är en oroväckande signal på att det befarade anfallet från Rysslands diktator kan vara nära.

Dramatiska indikationer

Beskedet indikerar att de ryskstödda rebellerna i de två regionerna Luhansk och Donetsk väntar sig att något så pass stort och dramatiskt skall inträffa att allmänheten måste lämna landet.

Kvinnor och barn först

Rebelledaren i självutnämnda Donetsk Folkrepublik i östra Ukraina har gått ut i sociala medier och hävdat att Ryssland erbjuder boende för alla som lämnar.

– Kvinnor, barn och äldre ska evakueras först, lyder beskedet enligt Reuters.

Även i Luhansk

Ytterligare en signal som stärker oron är att även den andra regionen där ryskstödda rebeller tagit över, Luhansk, gått ut med ett liknande meddelande.

Flera miljoner

Flera miljoner människor bor i de två aktuella regionerna, så kallade oblasterna, och det handlar således om en mycket stor förflyttning som ska ske.

Fler oroväckande tecken

Ett annat oroväckande tecken är att östra Ukraina i dag har drabbats av de mest intensiva striderna på flera år. USA och Nato misstänker att Ryssland är i färd med att fabricera en krigsorsak.

Ryssland ljuger

Samtidigt har det visat sig att Ryssland har ljugit om att det ska ske ett trupptillbakadragande. I stället för att dra ner från 130 000 soldater har man tvärtom ökat till 169 000 soldater och det kan handla om så mycket som 190 000 enligt USA:s bedömningar, rapporterar Reuters.
– Detta är den största militära mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget, säger USA-ambassadören Michael Carpenter vid OSSE.

ANALYS

Ukraina, ett europeiskt självständigt land med 44 miljoner invånare löper mycket stor risk att drabbas av ett anfallskrig från diktaturen Ryssland.

Det är Europa år 2022 och risken för det största kriget i Europa sedan andra världskriget är överhängande. Det är nästan ofattbart otäckt.

Ukraina har inte gjort någonting. Och en betydande andel av Rysslands folk står inte bakom utvecklingen. Det är en av Europas två kvarvarande diktatorer – Rysslands diktator och envåldshärskare Vladimir Putin – som vill slå diktaturens klor i Ukraina.

Den andra diktatorn är Belarus ledare Lukashenko. Han har även upplåtit mark för tiotusentals ryska soldater som finns i Belarus och som Väst befarar kommer att ingå i det anfall mot Ukraina som Väst befarar kan ske när som helst.

85 000 dödsoffer

Bedömare befarar 85 000 dödsoffer och en flyktingvåg på upp till fem miljoner personer om Putin går till fullskalig attack för att invadera hela Ukraina.

Det finns även två andra huvudalternativ för hur Ryssland kan utforma anfallskriget enligt bedömare.

Text: Redaktionen


Risk för jättekrasch – ”värre än finanskrisen”

2024 12 21

Hösten 2008 kraschade den amerikanska bostadsmarknaden, vilket ledde till en global finanskris.

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader.

Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och kronans värde störtdök med 40 procent. Samtidigt sköt arbetslösheten i höjden och räntan tickade uppåt i en snabb takt.

”Panik på marknaden”

Orsaken till finanskrisen 2008 var en katastrofalt fungerande amerikansk bolånemarknad.

– Folk hade fått lån på felaktiga grunder. Sedan hade de här lånen paketerats om och sålts vidare, har Swedbanks dåvarande chefsekonom Anna Breman förklarat i en intervju med SVT.

– När huspriserna sedan började falla visste man inte vem i det finansiella systemet som satt på riskerna. Då blev det panik på marknaden.

Stort larm: ”Kan bli värre än 2008”

Nu kan det återigen vara dags för panik på marknaden.

Världen riskerar en ny finanskris och den här gången kan det bli ännu värre än förra gången.  

Det framhåller den amerikanska senatens finansutskott i en ny rapport

– Den växande instabiliteten på de amerikanska bostadsförsäkringsmarknaderna kan leda till en bostadskrasch värre än 2008 om inte beslutsfattare agerar snabbt, står det i rapporten. 

Ökad risk 

Den ökade risken för extrema väderhändelser pekas ut om orsaken till den potentiella kraschen. 

Bostäder som drabbas av naturkatastrofer har blivit ett stort problem för försäkringsbolag i USA.

Detta eftersom klimatförändringarna har ökat risken för extrema väderhändelser, vilket tvingar försäkringsbolagen att betala ut mer pengar. 

I dag vägrar många försäkringsbolag att teckna försäkringar i utsatta områden. Alternativt chockhöjer försäkringsbolagen priserna eller begränsar omfattningen av ersättningen.

Finansutskottet varnar för att utvecklingen riskerar att leda till en ny finanskris.

– Om försäkringsbolagen vägrar att täcka fastigheter, som riskerar extrema väderhändelser, kommer inte bolånebolag att låna ut till dem.  Som ett resultat av den ökade svårigheten att få ett bolån kommer fastighetsvärdena sannolikt att sjunka. Det kommer innebära farliga konsekvenser för hela den amerikanska bostadsmarknaden.

Foto: E.J Sutcliffe

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen