Nytt Natobesked till Finland

2023 03 15

Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan oberoende av Sverige.

Det rapporterar Reuters i dag, onsdag.

– Godkännandet kommer att ske innan valet i Turkiet den 14 maj, rapporterar Reuters.

Reser till Turkiet

Turkiets påstådda beslut uppges ha fattats dagen innan Finlands president Sauli Niinistö reser till Turkiet.

Niinistö kommer på torsdagen att att jordbävningsregionen i sydöstra Turkiet, uppger presidentens kansli i ett pressmeddelande.

På fredagen kommer presidenten träffa sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdoğan för att diskutera Natoansökan.

Utöver Natoansökan kommer presidenterna diskutera  de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet, rapporterar Svenska Yle.

Öppnade för att Finland kan gå före

Under gårdagen öppnade statsminister Ulf Kristersson (M) för att Finland kan gå med i Nato före Sverige.

– Det är inte uteslutet att Finland och Sverige går in i Nato i olika steg. Sannolikheten att det kommer ske i olika takt har ökat, sa han på en pressträff.

Ett scenario som oppositionsledaren och Sveriges före detta statsminister Magdalena Andersson (S) målade upp som problematiskt.

Det är lika bra att säga som det är: Det vore inte bra för Sverige. Det skulle dessutom vara ett bakslag för Natos ”open door policy”, sa S-ledaren och varnade för att en splittring mellan Sverige och Finland kommer att gynna ryska intressen. 

Stoltenberg: Sverige blir säkrare

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har framhållit att det inte spelar någon större roll om Finland går med före Sverige.

– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige blir ratificerade tillsammans, utan att båda blir ratificerade som fullvärdiga medlemmar så snabbt som möjligt, sa Jens Stoltenberg på ett försvarsministermöte i Bryssel.

Säkerhetsgarantier

Natochefen har även försäkrat att Sveriges säkerhetsläge kommer att förbättras om Finland släpps in i försvarsalliansen, eftersom Sverige då skulle vara omringat av Natoländer.

Stoltenberg har även betonat att Sverige fått säkerhetsgarantier från en rad stora Natoaktörer under ansökningsprocessen.

– Nato har ökat sin närvaro i Norden. Och många allierade har utökat säkerhetsgarantier till Sverige och Finland. Det är otänkbart att Nato inte skulle agera om säkerheten hotas, sa han för drygt en vecka sedan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen