Nytt Natobesked till Finland

2023 03 15

Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan oberoende av Sverige.

Det rapporterar Reuters i dag, onsdag.

– Godkännandet kommer att ske innan valet i Turkiet den 14 maj, rapporterar Reuters.

Reser till Turkiet

Turkiets påstådda beslut uppges ha fattats dagen innan Finlands president Sauli Niinistö reser till Turkiet.

Niinistö kommer på torsdagen att att jordbävningsregionen i sydöstra Turkiet, uppger presidentens kansli i ett pressmeddelande.

På fredagen kommer presidenten träffa sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdoğan för att diskutera Natoansökan.

Utöver Natoansökan kommer presidenterna diskutera  de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet, rapporterar Svenska Yle.

Öppnade för att Finland kan gå före

Under gårdagen öppnade statsminister Ulf Kristersson (M) för att Finland kan gå med i Nato före Sverige.

– Det är inte uteslutet att Finland och Sverige går in i Nato i olika steg. Sannolikheten att det kommer ske i olika takt har ökat, sa han på en pressträff.

Ett scenario som oppositionsledaren och Sveriges före detta statsminister Magdalena Andersson (S) målade upp som problematiskt.

Det är lika bra att säga som det är: Det vore inte bra för Sverige. Det skulle dessutom vara ett bakslag för Natos ”open door policy”, sa S-ledaren och varnade för att en splittring mellan Sverige och Finland kommer att gynna ryska intressen. 

Stoltenberg: Sverige blir säkrare

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har framhållit att det inte spelar någon större roll om Finland går med före Sverige.

– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige blir ratificerade tillsammans, utan att båda blir ratificerade som fullvärdiga medlemmar så snabbt som möjligt, sa Jens Stoltenberg på ett försvarsministermöte i Bryssel.

Säkerhetsgarantier

Natochefen har även försäkrat att Sveriges säkerhetsläge kommer att förbättras om Finland släpps in i försvarsalliansen, eftersom Sverige då skulle vara omringat av Natoländer.

Stoltenberg har även betonat att Sverige fått säkerhetsgarantier från en rad stora Natoaktörer under ansökningsprocessen.

– Nato har ökat sin närvaro i Norden. Och många allierade har utökat säkerhetsgarantier till Sverige och Finland. Det är otänkbart att Nato inte skulle agera om säkerheten hotas, sa han för drygt en vecka sedan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen