JUST NU: Nytt förbud mot elsparkcyklar

2022 07 28

Elsparkcyklar förbjuds på gångbanor och trottoarer från och med den 1 september.

Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i dag.

– Alldeles för lite har hänt, det finns ställen med parkeringskaos, slängda cyklar, framkomlighetsproblem och trafikolyckor. Nu får vi ordning och reda på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Nu är det slutlekt.

Bötestraff

Personer som kör elsparkcyklar på gångbanor kan i enlighet med det nya körförbudet straffas med böter, rapporterar DN.

– Genom beslutet har vi liknande regler för elsparkcyklar som gäller vanliga cyklar och elcyklar. Jag är övertygad om att det kommer vara regler som kommer att välkomnas, säger Tomas Eneroth enligt tidningen.

Parkeringsförbud

Tidigare i sommar, från och med den 15 juni, infördes ett parkeringsförbud för elsparkscyklar.

Regeringen meddelade att elsparkcyklar inte längre ska kunna parkera på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats.

– Därmed får kommuner och Polismyndigheten större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar, framhåller regeringen i ett pressmeddelande.

– Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har tyvärr blivit vardag i många städer. Kommuner och elsparkcykelföretag har hittills inte klarat av att styra upp parkeringskaoset. Därför inför vi nu ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor. Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Kör- och parkeringsförbudet träder i kraft den 1 september.

Foto: M. Rucinski

Text: Redaktionen