Nytt drag av statsministern – för att stoppa gängvåldet

2023 09 18

Sverige skakas av en ny våldsvåg.

Sju personer har dödats på tio dagar.

Flera av våldsdåden misstänks ha en koppling till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot.

Situationen är allvarlig.

– Jag förstår den oro, frustration och ilska som många nu känner. Den hänsynslösa gängkriminaliteten har tillåtits växa under allt för många år.

– Gängen kommer inte att sluta av sig själva. De kommer fortsätta tills vi tar itu med dem. De behöver märka i fysisk handling vad det betyder när man begår grova brott i Sverige. De ansvariga ska få mycket kännbara konsekvenser, och om de inte är svenska medborgare ska de utvisas, framhöll statsminister Ulf Kristersson (M) i onsdags.

Extrainsatt möte

Med anledning av den senaste tidens våldsdåd har regeringen kallat till ett extrainsatt möte med rådet mot organiserad brottslighet.

– Vi ska mobilisera den brottsbekämpande sidan med den brottsförebyggande sidan, kommenterade justitieminister Gunnar Strömmer i SVT:s Agenda under söndagskvällen.

Nu kommer uppgifter om att regeringen har planerat in ytterligare ett möte angående den grova brottsligheten.

Statsminister Ulf Kristersson, som befinner sig i New York för att delta i FN-möten, kommer i veckan att träffa stadens borgmästare Eric Adams.

Adams har en gedigen erfarenhet av att bekämpa grov kriminalitet.

Han har själv arbetat som polis i 20 år och efter valvinsten 2022 har han fokuserat på att lösa New Yorks växande problem med brottslighet och våldsdåd.

I somras meddelade Eric Adams att staden ska satsa 500 miljoner dollar på förebyggande åtgärder mot organiserad brottslighet.

Åtgärdspaketet fokuserar bland annat på att skapa fler jobb, bostäder och sysselsättningsprogram. Syftet med satsningarna är att stoppa nyrekryteringar till de kriminella gängen.

Eric Adams beskrev åtgärdspaketet som ”historiskt” när det lanserades.

–  Vi har tagit ett historiskt steg. Jag tror detta kommer att sprida sig till hela landet, sa han till CBS News. 

”För mig är det självklart”

Ulf Kristersson bekräftar det planerade mötet med New Yorks borgmästare i en intervju med Expressen.

– Många extrema gränser har passerats i Sverige, skjutningar så gott som varje dag, oskyldiga som faller offer och brutala mord på barn. För mig är det helt självklart att ta inspiration från länder och städer där man haft liknande problem, men där man har lyckats vända den utvecklingen, säger han till tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen