Nytt amerikanskt besked till Kyiv

2025 02 17

Ett fredsavtal kommer inte att tvingas på Ukraina.

Det säger USA:s särskilda sändebud till Ukraina och Ryssland Keith Kellogg.

Detta i samband med att fredsförhandlingarna har satts igång och nervositeten gällande Ukrainas och Europas roll i det hela blir allt större.

Kommer inte tvingas

Keith Kellogg, USA:s president Donald Trumps sändebud i Ukraina, säger på måndagen att ingen kommer att påtvinga Kyiv ett fredsavtal och att frågor om huruvida Washington kommer att ge garantier för eventuella framtida europeiska fredsbevarande styrkor kommer att tas upp senare.

Det rapporterar Reuters.

Talar med allierade

Kellogg, som meddelat att han ska besöka Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv denna vecka, förklarade för reportrar vid NATO:s högkvarter i Bryssel att ingen skulle påtvinga ett avtal ”på en vald ledare för en suverän nation”.

Han upprepade också att han talade med de europeiska allierade, som har tryckt på för att få vara med i förhandlingarna, men att det enligt hans uppfattning inte var möjligt att få alla att sitta med vid bordet.

LÄS MER: Försvarsaktier stiger – Saab rusar tvåsiffrigt

Möte inbokat

Flera europeiska ledare har i dagarna förkastat att Ukraina och Europa inte skulle få sitta vid förhandlingsbordet.

Samtidigt har ett möte bokats in akut i Paris där flera europeiska ledare medverkar.

Det återstår att se hur Europa positionerar sig den kommande tiden - men det står klart att stödet för Ukraina förblir starkt.

Fortsätter stötta

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är en som tydligt har meddelat att Sveriges stöd till Ukraina kommer att fortsätta.

– Sverige stödjer Ukraina, inte bara att försvara sig, utan också på vägen mot en gemensam europeisk framtid, skriver statsministern på Instagram.

– Militärt stöd, humanitärt bistånd och sanktioner mot angriparen – allt detta stärker Europas säkerhet och hjälper det ukrainska folket. Vårt samarbete fortsätter.

För inte så länge sedan presenterade regeringen Sveriges hittills största stödpaket till Ukraina.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead resp President of Ukraine

Text: Redaktionen


USA har gått till attack – högt uppsatt ledare dödad

2025 02 17

USA har utfört flyganfall i Syrien under natten mellan söndag och måndag.

Det uppger USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, i ett uttalande.

Enligt Centcom har attackerna genomförts i nordvästra Syrien.

En högt uppsatt ledare inom den al-Qaida-kopplade organisationen Hurras al-Din (HaD) har dödats.

– Flyganfallet är en del av Centcoms:s pågående åtagande i regionen. Tillsammans med partners i regionen försvårar vi för terroristernas försök att planera, organisera och genomföra attacker mot civila och militär personal från USA, våra allierade och våra partners i hela regionen och utanför, framhåller militärkommandot i uttalandet.

”Kommer att fortsätta”

Hurras al-Din är en av flera islamistiska grupper som hävdar att de lagt ned sina vapen efter revolutionen i Syrien.

I januari meddelade gruppen att man lagt ned sin verksamhet. Samtidigt erkände Hurras al-Din för första gången samrörelsen med al-Qaida.

USA terrorklassade Hurras al-Din 2019 och har erbjudit ekonomiska belöningar för information om flera av gruppens medlemmar.

– Vi kommer att fortsätta att obevekligt jaga terrorister för att försvara USA och våra allierade i regionen, säger general Michael Erik Kurilla, befälhavare för Centcom.

Stor oro

Syriens brutala diktator Bashar al-Assad störtades i december 2024 av islamistledda rebeller.

Efter diktatorns fall har en övergångsregering installerats i landet. Regeringen leds av islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Övergångsregeringen ska styra Syrien fram till den 1 mars, men HTS-ledaren Ahmed al-Sharaa har sagt att det kan ta upp till fem år att anordna nya val i landet.

– Min uppskattning är att det är mellan fyra och fem år kvar till valet, sade Sharaa i en tv-intervju i början av februari.

Hayat Tahrir al-Sham är en tidigare undergrupp till al-Qaida. Gruppen har listats som en terrororganisation av USA och Storbritannien.

Det finns därför en stor oro över gruppens maktövertagande, inte minst när det gäller kvinnors och minoriteters rättigheter.

Arkivfoto: G. Nifakos

Text: Redaktionen


Vanligt telefonsamtal väcker stor oro

2025 02 17

Sju av tio svenskar är oroade över ett vanligt förekommande telefonsamtal.

Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av nummerupplysningstjänsten Truecaller.

Telefonsamtalet som pekas ut är samtal från nummer som inte finns i kontaktlistan i telefonen.

Omkring 70 procent av svenska folket svarar att de känner oro när de blir uppringda av “okänt nummer”. 

Bland kvinnor är siffran ännu högre – 75 procent uppger att de känner irritation, obehag eller oro när ett okänt nummer ringer.

Enligt Truecaller är resultatet ett tydligt tecken på att svenskarna inte längre litar på att den som ringer upp gör det med goda avsikter.

– Att så många känner oro när det ringer från ett okänt nummer är en tydlig signal om att förtroendet för telefonen som en trygg kommunikationskanal har rubbats. Bedragarnas framfart har förändrat vårt beteende i grunden, säger Fredrik Kjell, operativ chef på Truecaller i Sverige.

Så agerar svenska folket

Undersökningen visar också att många personer vidtar olika åtgärder vid samtal från ett okänt nummer.

Mer än var fjärde kvinna, 26 procent, låter samtalet ringa ut. Var tredje person söker däremot upp numret för att se vem som ringer innan de tar beslut om att svara eller inte. 

– Vi vill känna oss trygga när telefonen ringer, men idag väcks ofta oro och misstänksamhet i stället. Det visar att behovet av att veta vem som ringer aldrig har varit större, säger Fredrik Kjell.

Skillnader mellan åldersgrupper 

I den yngre målgruppen (18-34 år) är det vanligare att svara på samtal från okänt nummer. Hela 38 procent uppger att de plockar upp luren. Bland svenskar i åldrarna 56-79 år är motsvarande siffra 25 procent.

– Telefonen ska förenkla vår vardag, inte skapa stress. Med rätt verktyg kan vi ta tillbaka kontrollen och känna oss trygga med varje samtal, säger Fredrik Kjell.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen