JUST NU: Nya uppgifter om påskupploppen – polisen kan ha begått brott

2022 06 10

Ingripandepoliser i Linköping har polisanmält sin egen ledning för tjänstefel.

Tjänstgörande poliser under påskkravallaerna har vittnat om panik i de egna leden och att polisledningen brast i hur de hanterade sin personal.

Nu polisanmäler flera ingripandepoliser som arbetade i Linköping under upploppen sin egen stab och kommenderingspersonal, avslöjar Dagens Nyheter.

Outbildade tvingades till övertid

Anmälan utreds av SU, polisens avdelning för särskilda utredningar. Bland annat framgår det att poliserna skulle sluta jobba klockan 15 – men tvingades kvar och skickades till den mobb som samlats i Skäggetorp.

Poliserna som beordrades saknade utbildning och tvingades in i situation de inte var behöriga att hantera, uppger tidningen.

“Rädda det som går”

Efter att ha försökt pressa bort stenkastande demonstranter blev poliserna beordrade att lämna området och “rädda det som går att rädda”.

– Detta resulterar i att flera bilar vandaliseras där ett fordon sätts i brand, står det skrivet i anmälan.

Misstänkt brott

Bristerna från polisledningen anses så allvarliga att de kan utgöra brott.

– Vi fick gå in och bara försöka göra något. Ledningen hade fryst, var i chock, säger en specialistutbildad polis som kallades in under dagen till DN.

Anmält sig själva

Polismyndigheten anmälde sig själva även för en månad sedan för att utreda om det förekommit brister gällande utrustning och ledning, skriver Svenska Dagbladet. 

Den stora skillnaden nu är alltså att polisledningen anmäls internt av de poliser som stod på fältet och kämpade mot våldsamma huliganer mitt i stridens hetta.

S kördes över om granskning

Efter att Socialdemokraterna kördes över av riksdagens övriga partier kommer det även att tillsättas en oberoende kommission som ska granska både myndigheter och regeringens agerande under påskhelgen.

– Jag förutsätter att Morgan Johansson ändrar uppfattning och lyssnar till vad riksdagen har sagt och ser till att det blir en kommission som tillsätts före sommaren, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Sveriges Radio.

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen