Nya uppgifter – Apple riskerar att upplösas helt

2024 03 22

Omfattande anklagelser om att Apple bryter mot lagen kan nu få dramatiska konsekvenser för teknikjätten.

Bakom klagomålen står inte vem som helst.

Redan igår kom beskedet att USA:s regering vidtagit en unik åtgärd i form av att dra Apple inför rätta på grund av misstankar om lagbrott som i slutändan drabbar kunderna.

– Kunder ska inte behöva betala högre priser på grund av att företag bryter mot lagen, säger USA:s justitieminister Merrick Garland enligt BBC.

Natten till fredagen rapporterar den brittiska tv-kanalen att följderna för Apple dock kan bli värre än vad som först misstänktes – de kan bli helt katastrofala.

Om USA:s regering går segrande ur den juridiska kampen kan jättebolaget nämligen bli tvungna att upplösa hela företaget.

"Utesluter systematiskt rivaler"

Anklagelsen gör gällande att Apple har monopoliserat smartphonemarknaden och krossat konkurrensen.

Teknikjätten har missbrukat sin kontroll över Iphone-användare och “låser in” både kunder och utvecklare till produkten, anser det amerikanska justitiedepartementet.

Departementet anklagar företaget för att vidta olagliga åtgärder för att motverka appar som ses som ett hot och göra konkurrerande produkter mindre tilltalande, rapporterar den brittiska tv-kanalen.

– Apple utesluter systematiskt rivaler från Apples ekosystem. Genom att göra det skadar Apple så många nystartade företag, intressenter, kunder och, enligt min mening, dess aktieägare, säger Anat Alon-Beck, professor i affärsjuridik vid Case Western Reserve Univeristy i Ohio.

Faller på börsen

Storleken på klagomålet kan inte underskattas.

Hela 16 delstater står bakom anklagelsen som lämnats in till en federal domstol i New Jersey. Det markerar den kanske största utmaningen någonsin för Apple och den tredje rättsliga åtgärden som bolaget tvingas konfrontera.

Börsmarknaden har redan reagerat.

Aktierna i Apple föll med mer än fyra procent när investerarna fick nys om den nya rättsprocessen.

Apple förnekar

Kritiken mot Apple är massiv. På 88 sidor förklaras hur Apple missbrukar sin makt, bland annat genom att motverka utveckling av så kallade “superappar” och streamingappar eftersom man var orolig för att dessa kunde minska incitamentet för kunder att behålla sin Iphone istället för att byta till Android.

Tidigare har även Spotify hävdat att Apple inte följer rådande konkurrenslagar, bland annat genom att underlåta att informera användare om andra betalalternativ än via Apple själva.

Jättebolaget har slagit ifrån sig anklagelserna.

– Vi anser att den här stämningsansökan är felaktig i förhållande till fakta och lagen, och vi kommer att kraftfullt försvara oss mot det, framhåller Apple i ett uttalande.

LÄS MER: UPPGIFTER: Omfattande förbud införs – i miljoner svenskars mobiltelefoner

Foto: D. Coffman

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen