UPPGIFTER: Omfattande förbud införs – i miljoner svenskars mobiltelefoner

2023 12 13

Särskilda regler i Apples mobiltelefoner riskerar att både lura och drabba folk som laddar ned appar.

Drygt 85 procent av Sveriges befolkning äger idag en mobiltelefon – och enligt stiftelsen Svenskarna och internet är det Apples Iphone som är den vanligaste varianten.

Miljoner svenskar laddar därmed ned appar som exempelvis Spotify, Netflix, Facebook och Swish i det som kallas för “App Store” – samlingsplatsen för alla appar som kan laddas ned till Iphone.

Massiva klagomål har dock riktats mot reglerna som Apple upprättat för alla företag som erbjuder sina appar via Iphone – och nu är EU nära att införa ett omfattande förbud av regelverket som i förlängningen skulle spara många användare pengar.

Det uppger källor för Bloomberg.

Svenskt företag har drivit på

Spotify, den enorma svenska musikströmningstjänsten, är aktören som drivit fram det förbud som nu uppges bara vara en tidsfråga.

I grunden handlar det om anklagelser om att Apple inte följer rådande konkurrenslagar och istället missbrukar sin ställning på appmarknaden.

Som mobiljättens regler ser ut nu förbjuds exempelvis Spotify att i App Store informera om att användare har andra betalalternativ än via Apple.

Detta samtidigt som App Store tar en avgift på 30 procent under första året av en prenumeration.

Drivits under flera år

Enligt Spotify, som drivit frågan under flera års tid, har det inneburit att man varit tvungen att höja priset på sina månatliga prenumerationer för att täcka kostnaderna som uppstår på grund av Apple Stores järngrepp.

– Vi måste försäkra oss om att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med musikströmningstjänsten Apple Music eller med Apple Books, sade EU-kommissionären Margrethe Vestager, med särskilt ansvar för konkurrensfrågor, i ett pressmeddelande 2020.

Kunder kan spara pengar

Varken Apple eller EU-kommissionen har kommenterat uppgifterna om ett förbud mot App Stores regler, men enligt Bloomberg återstår enbart teknikaliteter och förbudet skulle därmed kunna börja gälla efter nyår.

Men klart är att om ett sådant skulle träda i kraft skulle det förändra konsumenternas möjligheter att spara pengar på apprenumerationer i grunden eftersom de skulle kunna presenteras för billigare alternativ.

Frågan har alltså utretts under lång tid, och när EU 2021 meddelade att man bekräftade att Apple bryter mot konkurrenslagstiftningen var det till stor glädje för Spotifys grundare Daniel Ek.

– Idag är en stor dag.  Rättvisa är nyckeln till konkurrens, framhöll han på Twitter, nuvarande X, vid tillfället.

– Med EU-kommissionens invändning tar vi ett steg närmare en jämnare spelplan, som är så viktig för hela ekosystemet av europeiska utvecklare.

Foto: Y. Fresh

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen