Nya uppgifter – Apple riskerar att upplösas helt
2024 03 22
Omfattande anklagelser om att Apple bryter mot lagen kan nu få dramatiska konsekvenser för teknikjätten.
Bakom klagomålen står inte vem som helst.
Redan igår kom beskedet att USA:s regering vidtagit en unik åtgärd i form av att dra Apple inför rätta på grund av misstankar om lagbrott som i slutändan drabbar kunderna.
– Kunder ska inte behöva betala högre priser på grund av att företag bryter mot lagen, säger USA:s justitieminister Merrick Garland enligt BBC.
Natten till fredagen rapporterar den brittiska tv-kanalen att följderna för Apple dock kan bli värre än vad som först misstänktes – de kan bli helt katastrofala.
Om USA:s regering går segrande ur den juridiska kampen kan jättebolaget nämligen bli tvungna att upplösa hela företaget.
"Utesluter systematiskt rivaler"
Anklagelsen gör gällande att Apple har monopoliserat smartphonemarknaden och krossat konkurrensen.
Teknikjätten har missbrukat sin kontroll över Iphone-användare och “låser in” både kunder och utvecklare till produkten, anser det amerikanska justitiedepartementet.
Departementet anklagar företaget för att vidta olagliga åtgärder för att motverka appar som ses som ett hot och göra konkurrerande produkter mindre tilltalande, rapporterar den brittiska tv-kanalen.
– Apple utesluter systematiskt rivaler från Apples ekosystem. Genom att göra det skadar Apple så många nystartade företag, intressenter, kunder och, enligt min mening, dess aktieägare, säger Anat Alon-Beck, professor i affärsjuridik vid Case Western Reserve Univeristy i Ohio.
Faller på börsen
Storleken på klagomålet kan inte underskattas.
Hela 16 delstater står bakom anklagelsen som lämnats in till en federal domstol i New Jersey. Det markerar den kanske största utmaningen någonsin för Apple och den tredje rättsliga åtgärden som bolaget tvingas konfrontera.
Börsmarknaden har redan reagerat.
Aktierna i Apple föll med mer än fyra procent när investerarna fick nys om den nya rättsprocessen.
Apple förnekar
Kritiken mot Apple är massiv. På 88 sidor förklaras hur Apple missbrukar sin makt, bland annat genom att motverka utveckling av så kallade “superappar” och streamingappar eftersom man var orolig för att dessa kunde minska incitamentet för kunder att behålla sin Iphone istället för att byta till Android.
Tidigare har även Spotify hävdat att Apple inte följer rådande konkurrenslagar, bland annat genom att underlåta att informera användare om andra betalalternativ än via Apple själva.
Jättebolaget har slagit ifrån sig anklagelserna.
– Vi anser att den här stämningsansökan är felaktig i förhållande till fakta och lagen, och vi kommer att kraftfullt försvara oss mot det, framhåller Apple i ett uttalande.
LÄS MER: UPPGIFTER: Omfattande förbud införs – i miljoner svenskars mobiltelefoner
Foto: D. Coffman
Text: Redaktionen