Nya framgångar för Sveriges vaccinering – Hela 77 % har fått dos 1

2021 07 28

Folkhälsomyndighetens rykande färska uppdatering visar att hela 77 % av alla 18-åringar och äldre nu har fått dos 1.

Därmed är det bara 23 % kvar som ännu inte fått sin första spruta. Sedan i fredags har ytterligare 96 000 svenskar besökt någon av landets alla vaccinationsplatser för att få sin första dos. Dessutom har över 83 000 under samma period fått sin andra dos. Det innebär att sedan uppdateringen i fredags har nästan 180 000 sprutor administrerats runt om i landet. Det innebär sammantaget att 76,9 % av alla 18-plussare i Sverige har fått dos 1 och  49,1 % har fått dos 2.

Närmare flockimmunitet

På grund av det smittsammare deltaviruset har kraven på vaccinationstäckning nu ökat och enligt matematikern Tom Britton krävs det sannolikt upp emot 90 %. Enligt brittiska Channel Four krävs 83 – 88 % vaccinationstäckning men Channel Four framhåller att då behöver hela befolkningen inklusive de under 18 år vaccineras. Såväl buden om flockimmunitet som buden om hur man gör med de yngre varierar med andra ord men alla modeller har en likhet – ju fler som vaccinerats desto närmare kommer man flockimmunitet.

ANALYS

I sociala medier får man lätt bilden av att halva befolkningen är emot vaccinering. Men som vanligt är bilden i sociala medier långt ifrån representativ och en del tycks jobba heltid med att sprida konspirationsteorier. Att snart 80 % har fått dos 1 är ett rejält styrkebesked. Och nästan alla som fått dos 1 torde även vara öppna för att ta dos 2.

Valdeltagandet

I valet 2018 nådde Sverige ett valdeltagande på 87,2 % vilket gör att Sverige har ett av världens högsta valdeltagande bland länder där det inte är obligatoriskt att rösta. Sverige har nu chans att återigen leverera ett toppresultat och mycket pekar på att vaccinationsprocenten kan nå 80 % redan inom några dagar. Det finns fortfarande de som väntar på att kunna boka tid i delar av landet så en förutsättning är god vaccintillgång.

Foto: CDC

[yop_poll id="422"]