Nya besked om S och V:s regeringsförhandlingar

2021 11 22

Socialdemokraterna har kraftigt underskattat Vänsterpartiets inställning i de pågående regeringsförhandlingarna.

Det indikeras av nya signaler som nu sipprar ut från de pågående förhandlingarna om att ge Sverige en ny regering och en ny statsminister.

Grus i maskineriet

Socialdemokraternas förhoppning är att S och V ska komma överens så pass snabbt och enkelt att man redan i morgon tisdag ska kunna meddela till talman Andreas Norlén att allt är klappat och klart.

Men då krävs nog en rejäl nattmangling ögonaböj ty nu kommer signaler om att det är grus i maskineriet.

En omöjlighet säger V-källa

– Vi vill ha samma inflytande som Centerpartiet, säger en V-källa med insyn till Aftonbladet och tillägger att det inte är troligt att man kommer enas till deadline i morgon klockan 10.00.

– Det har jag väldigt svårt att se. Vi ska göra samma förhandlingar som Centerpartiet och Miljöpartiet har gjort sedan i somras på tre dagar, det är en omöjlighet, säger en V-källa till tidningen.

Irriterade känslor i båda läger

Det uppges vara irriterade känslor inom båda partierna – V irriteras över att S är nonchalanta och tar V:s stöd för givet – och S irriteras över att Nooshi Dadgostar åkte till Göteborg och deltog i Vänsterdagarna i helgen trots den heta regeringsfrågan.

Vill att Centern tänker om

Vänsterpersonen anser att Centern måste tänka om.

– Om detta blir gjort nu går vi till val på ett stabilt regeringsunderlag, säger källan till tidningen.

Även Expressen har talat med flera personer som ger tummen ned för en snabb överenskommelse.

– Det är inte nära en lösning, säger en av källorna till Expressen. 

Förstår inte ens vad V vill

Från Socialdemokraterna kommer signaler som tyder på att partierna fortfarande står långt ifrån varandra och att det är en bra bit kvar att vandra innan man kommer i mål. S-källan uppger för Aftonbladet att S och V är så långt ifrån varandra att det för S ännu inte står helt klart vad Vänsterpartiet är ute efter.

ANALYS

I morgon tisdag klockan 10 på förmiddagen ska talman Anderas Norlén ta emot S-ledaren Magdalena Anderssons besked om hur förhandlingarna med Vänsterpartiet går. Och med tanke på de senaste signalerna skulle det vara en stor överraskning om beskedet blir att S har säkrat ett regeringsunderlag som kommer rösta ja till att göra Magdalena Andersson (S) till statsminister.

Days of Dörrmatta is over

Både Socialdemokraterna och Centern torde nu vakna till och inse att Vänstern menar allvar. Nooshi Dadgostars parti lär rösta nej till Magdalena Andersson (S) och nej till en S-MP-regering om inte V får en hel del inflytande i en sådan regering.

Tiden då partier gav sitt stöd och röstade ja till en regering och statsminister utan att få något tillbaka är över. Vänsterpartiet besked är att ”Days of Dörrmatta is over”. Det är nu en spännande vecka som väntar i svensk politik.
Foto: Nooshi Dadgostar, FB, resp. Magdalena Andersson, FB

[yop_poll id="887"]

Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen