Nya besked om S och V:s regeringsförhandlingar

2021 11 22

Socialdemokraterna har kraftigt underskattat Vänsterpartiets inställning i de pågående regeringsförhandlingarna.

Det indikeras av nya signaler som nu sipprar ut från de pågående förhandlingarna om att ge Sverige en ny regering och en ny statsminister.

Grus i maskineriet

Socialdemokraternas förhoppning är att S och V ska komma överens så pass snabbt och enkelt att man redan i morgon tisdag ska kunna meddela till talman Andreas Norlén att allt är klappat och klart.

Men då krävs nog en rejäl nattmangling ögonaböj ty nu kommer signaler om att det är grus i maskineriet.

En omöjlighet säger V-källa

– Vi vill ha samma inflytande som Centerpartiet, säger en V-källa med insyn till Aftonbladet och tillägger att det inte är troligt att man kommer enas till deadline i morgon klockan 10.00.

– Det har jag väldigt svårt att se. Vi ska göra samma förhandlingar som Centerpartiet och Miljöpartiet har gjort sedan i somras på tre dagar, det är en omöjlighet, säger en V-källa till tidningen.

Irriterade känslor i båda läger

Det uppges vara irriterade känslor inom båda partierna – V irriteras över att S är nonchalanta och tar V:s stöd för givet – och S irriteras över att Nooshi Dadgostar åkte till Göteborg och deltog i Vänsterdagarna i helgen trots den heta regeringsfrågan.

Vill att Centern tänker om

Vänsterpersonen anser att Centern måste tänka om.

– Om detta blir gjort nu går vi till val på ett stabilt regeringsunderlag, säger källan till tidningen.

Även Expressen har talat med flera personer som ger tummen ned för en snabb överenskommelse.

– Det är inte nära en lösning, säger en av källorna till Expressen. 

Förstår inte ens vad V vill

Från Socialdemokraterna kommer signaler som tyder på att partierna fortfarande står långt ifrån varandra och att det är en bra bit kvar att vandra innan man kommer i mål. S-källan uppger för Aftonbladet att S och V är så långt ifrån varandra att det för S ännu inte står helt klart vad Vänsterpartiet är ute efter.

ANALYS

I morgon tisdag klockan 10 på förmiddagen ska talman Anderas Norlén ta emot S-ledaren Magdalena Anderssons besked om hur förhandlingarna med Vänsterpartiet går. Och med tanke på de senaste signalerna skulle det vara en stor överraskning om beskedet blir att S har säkrat ett regeringsunderlag som kommer rösta ja till att göra Magdalena Andersson (S) till statsminister.

Days of Dörrmatta is over

Både Socialdemokraterna och Centern torde nu vakna till och inse att Vänstern menar allvar. Nooshi Dadgostars parti lär rösta nej till Magdalena Andersson (S) och nej till en S-MP-regering om inte V får en hel del inflytande i en sådan regering.

Tiden då partier gav sitt stöd och röstade ja till en regering och statsminister utan att få något tillbaka är över. Vänsterpartiet besked är att ”Days of Dörrmatta is over”. Det är nu en spännande vecka som väntar i svensk politik.
Foto: Nooshi Dadgostar, FB, resp. Magdalena Andersson, FB

[yop_poll id="887"]

UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen