Nya besked om S och V:s regeringsförhandlingar

2021 11 22

Socialdemokraterna har kraftigt underskattat Vänsterpartiets inställning i de pågående regeringsförhandlingarna.

Det indikeras av nya signaler som nu sipprar ut från de pågående förhandlingarna om att ge Sverige en ny regering och en ny statsminister.

Grus i maskineriet

Socialdemokraternas förhoppning är att S och V ska komma överens så pass snabbt och enkelt att man redan i morgon tisdag ska kunna meddela till talman Andreas Norlén att allt är klappat och klart.

Men då krävs nog en rejäl nattmangling ögonaböj ty nu kommer signaler om att det är grus i maskineriet.

En omöjlighet säger V-källa

– Vi vill ha samma inflytande som Centerpartiet, säger en V-källa med insyn till Aftonbladet och tillägger att det inte är troligt att man kommer enas till deadline i morgon klockan 10.00.

– Det har jag väldigt svårt att se. Vi ska göra samma förhandlingar som Centerpartiet och Miljöpartiet har gjort sedan i somras på tre dagar, det är en omöjlighet, säger en V-källa till tidningen.

Irriterade känslor i båda läger

Det uppges vara irriterade känslor inom båda partierna – V irriteras över att S är nonchalanta och tar V:s stöd för givet – och S irriteras över att Nooshi Dadgostar åkte till Göteborg och deltog i Vänsterdagarna i helgen trots den heta regeringsfrågan.

Vill att Centern tänker om

Vänsterpersonen anser att Centern måste tänka om.

– Om detta blir gjort nu går vi till val på ett stabilt regeringsunderlag, säger källan till tidningen.

Även Expressen har talat med flera personer som ger tummen ned för en snabb överenskommelse.

– Det är inte nära en lösning, säger en av källorna till Expressen. 

Förstår inte ens vad V vill

Från Socialdemokraterna kommer signaler som tyder på att partierna fortfarande står långt ifrån varandra och att det är en bra bit kvar att vandra innan man kommer i mål. S-källan uppger för Aftonbladet att S och V är så långt ifrån varandra att det för S ännu inte står helt klart vad Vänsterpartiet är ute efter.

ANALYS

I morgon tisdag klockan 10 på förmiddagen ska talman Anderas Norlén ta emot S-ledaren Magdalena Anderssons besked om hur förhandlingarna med Vänsterpartiet går. Och med tanke på de senaste signalerna skulle det vara en stor överraskning om beskedet blir att S har säkrat ett regeringsunderlag som kommer rösta ja till att göra Magdalena Andersson (S) till statsminister.

Days of Dörrmatta is over

Både Socialdemokraterna och Centern torde nu vakna till och inse att Vänstern menar allvar. Nooshi Dadgostars parti lär rösta nej till Magdalena Andersson (S) och nej till en S-MP-regering om inte V får en hel del inflytande i en sådan regering.

Tiden då partier gav sitt stöd och röstade ja till en regering och statsminister utan att få något tillbaka är över. Vänsterpartiet besked är att ”Days of Dörrmatta is over”. Det är nu en spännande vecka som väntar i svensk politik.
Foto: Nooshi Dadgostar, FB, resp. Magdalena Andersson, FB

[yop_poll id="887"]