SVERIGE: Nya besked om elstödet

2022 11 22

Svenska hushåll ser ut att bli utan den kanske mest efterlängtade julklappen av allihop.

Många hade hoppats på att elstödet skulle betalas ut till hushåll och företag innan jul och nyår.

Men nu kommer beskedet att det kommer att dröja först till början av nästa år, rapporterar Expressen.

– Uppdraget är nu att förbereda utbetalningen, sätta processerna och se hur de olika datamängderna ska gå mellan olika aktörer för att det ska bli driftsäkert och effektivt, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät, till tidningen.

Ingen vill ange tidpunkt

Samtidigt rådet det mycket stor osäkerhet om exakt när svenska folket ska få ta del av sina pengar. Ingen vill ange ett specifikt datum med risken för att det kan bli fel och inblandade aktörer rings ned av ilskna kunder.

Elmarknadschefen slår dock fast att utbetalningarna sannolikt sker efter jul, skriver Expressen.

– Vi får återkomma om vi kan sätta en tidsplan när vi har alla parametrar, menar Malin Stridh.

Vill inte kommentera

Även Försäkringskassan, den andra parten i utbetalningsoperationen, är återhållsamma i sina tidsprognoser.

– Vi har valt att inte ge några kommentarer om det här i avvaktan på förordningen som vi väntar på från regeringen. Jag vill i övrigt inte kommentera utmaningar, risker eller tidsperspektiv, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till Expressen.

Gav grönt ljus

Så sent som i torsdags hade Energimarknadsinspektionen gett grönt ljus för Regeringens och Svenska kraftnäts elstödsförslag, uppgav bland annat SVT och SR Ekot.

–  Man godkänner i stora drag det som Svenska kraftnät har ansökt om, men Energimarknadsinspektionen har beslutat att det ska finnas ett tillägg som innebär att det finns ett tak för hur mycket stöd man kan få utan att lämna in en ansökan, säger Victor Jensen, ekonomireporter på SR Ekot.

Adderades tillägg

Senare samma dag adderades dock ett tillägg i modellen, då ett tak för storförbrukare infördes

Ett beslut som förvånar Svenska kraftnät. Myndigheten uppger att de redan har förkastat ett liknande förslag från Energimarknadsinspektionen.

Malin Stridh uttryckte vid tillfället att det skulle innebära förseningar, men Energimarkandsinspektionen framhåller att pristaket behövs för att myndigheten ska kunna godkänna Svenska kraftnäts modell.

– Pengarna kommer att användas som ett stöd till hushåll och företag enligt modellen som presenterats. Det vi har gjort är en komplettering. De allra största förbrukarna kommer att få ansöka om man vill få stöd över en viss nivå. Vi menar att det behövs för att kunna godkänna ansökan, sa Elin Broström, enhetschef på Energimarknadsinspektionen, till SR Ekot i torsdags.

55 miljarder

Elstödet uppgår till drygt 55 miljarder kronor och ska upplägget för betalningen ska föreslås av Svensk Kraftnät och Föräskringskassan.

Det beräknas utifrån förbrukningen för varje enskild kunder mellan oktober 2021 – september 2022. 

I elområde 3 når stödet 50 öre per kilowattimme och i elområde 4 ligger stödet på 70 öre.

Elområde 1 och 2 omfattas inte av stödet.

Foto: J. Wheeler

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen