JUST NU: Ny kris inför semestern – ännu fler drabbas

2022 06 13

Nu hotas även tågen av personalbrist och SJ riskerar att tvingas ställa in flera avgångar under sommaren.

De dystra semesterbeskeden för svenska folket har avlöst varandra ett efter ett. Det har handlat om allt från trasiga passmaskiner till kökaos på flygplatsen och husbilar som inte levereras enligt plan.

Kanske har de långa köerna på exempelvis Arlanda fått sommarsemestrare att överväga andra alternativ än att flyga till utlandet.

Smällen – tågen kan ställas in

Men nu kommer nästa smäll. Personalkris hotar inte enbart flygresorna– nu slår även SJ larm om att detsamma gäller tågresorna i landet, skriver Aftonbladet med hänvisning till Arbetet.

Likt problemen på Arlanda beror SJ:s plötsliga personalbrist på att man inte rekryterade under pandemin. 

“Gör allt vi kan”

Utmaningen för SJ är att det råder stor brist på både lokförare och tågvärdar, vilket nu får tågbolaget att svettas inför sommaren när många semesterlediga vill transportera sig genom Sverige på räls.

– Vi gör allt vi kan för att undvika att behöva ställa in avgångar med kort varsel. Om avgångar ändå kommer behöva ställas in går inte att säga i nuläget, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, till Arbetet.

Försökt “muta” personal

SJ:s personalbrist inför sommaren är så omfattande att tågbolaget har försökt “muta” lokförare och tågvärdar med en extra månadslön om de tar ut sin semester någon annan tid på året än under sommaren.

“Mutan” är dock i linje med kollektivavtalet för SJ:s anställda, skriver Arbetet.

– Dessutom har SJ nyligen beslutat om ett särskilt sommartillägg för dem som går in och arbetar enstaka dagar då de skulle ha varit lediga, säger Martina Nord.

Tågoperatörer i hela landet drabbas

Personalbrist hotar inte bara tågresor med SJ. Även tågoperatörerna Arriva, MTR och Vy tåg kommer att få det kämpigt med att lösa bemanningen i sommar, rapporterar Sekotidningen. 

Även för dessa operatörer erbjuds personalen liknande belöningar som hos SJ om de jobbar under sommaren.

– Vi signalerade redan i vintras att detta skulle bli ett problem, men arbetsgivaren har inte gjort något förrän nu. Att vi står inför en bemanningskris beror på dålig framförhållning och en bristande personalpolitik, säger Roger Delin, sektionsordförande för ST Pendeln, till tidningen Publikt.

Foto: SJ

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen