JUST NU: Ny kris inför semestern – ännu fler drabbas

2022 06 13

Nu hotas även tågen av personalbrist och SJ riskerar att tvingas ställa in flera avgångar under sommaren.

De dystra semesterbeskeden för svenska folket har avlöst varandra ett efter ett. Det har handlat om allt från trasiga passmaskiner till kökaos på flygplatsen och husbilar som inte levereras enligt plan.

Kanske har de långa köerna på exempelvis Arlanda fått sommarsemestrare att överväga andra alternativ än att flyga till utlandet.

Smällen – tågen kan ställas in

Men nu kommer nästa smäll. Personalkris hotar inte enbart flygresorna– nu slår även SJ larm om att detsamma gäller tågresorna i landet, skriver Aftonbladet med hänvisning till Arbetet.

Likt problemen på Arlanda beror SJ:s plötsliga personalbrist på att man inte rekryterade under pandemin. 

“Gör allt vi kan”

Utmaningen för SJ är att det råder stor brist på både lokförare och tågvärdar, vilket nu får tågbolaget att svettas inför sommaren när många semesterlediga vill transportera sig genom Sverige på räls.

– Vi gör allt vi kan för att undvika att behöva ställa in avgångar med kort varsel. Om avgångar ändå kommer behöva ställas in går inte att säga i nuläget, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, till Arbetet.

Försökt “muta” personal

SJ:s personalbrist inför sommaren är så omfattande att tågbolaget har försökt “muta” lokförare och tågvärdar med en extra månadslön om de tar ut sin semester någon annan tid på året än under sommaren.

“Mutan” är dock i linje med kollektivavtalet för SJ:s anställda, skriver Arbetet.

– Dessutom har SJ nyligen beslutat om ett särskilt sommartillägg för dem som går in och arbetar enstaka dagar då de skulle ha varit lediga, säger Martina Nord.

Tågoperatörer i hela landet drabbas

Personalbrist hotar inte bara tågresor med SJ. Även tågoperatörerna Arriva, MTR och Vy tåg kommer att få det kämpigt med att lösa bemanningen i sommar, rapporterar Sekotidningen. 

Även för dessa operatörer erbjuds personalen liknande belöningar som hos SJ om de jobbar under sommaren.

– Vi signalerade redan i vintras att detta skulle bli ett problem, men arbetsgivaren har inte gjort något förrän nu. Att vi står inför en bemanningskris beror på dålig framförhållning och en bristande personalpolitik, säger Roger Delin, sektionsordförande för ST Pendeln, till tidningen Publikt.

Foto: SJ

Text: Redaktionen