SVERIGE: Oväntat besked kan förstöra sommarsemestern

2022 05 30

Många som är sugna på att semestra i Sverige till sommaren kan tvinga ställa in sina planer.

Långa väntetider för att ansöka om  pass och kökaos på Sveriges största flygplats har präglat nyhetsrapporteringen under våren.

Men semestern kan också förstöras för de som såg fram emot att semestra på hemmaplan. Åtminstone för många som längtat efter att resa genom landet med en husvagn eller husbil. Materialbrist har nämligen ställt till stora problem för produktionen, rapporterar Sveriges Radio.

Jobbiga besked

Det tråkiga beskedet riskerar att drabba de som förväntar sig att hämta ut en husvagn eller husbil till sommaren. Nu kan semestersugna svenskar behöva vänta flera månader och missa möjligheten att använda sitt hus på hjul under årets varmaste månader.

– Vi måste makulera ordrar och gå tillbaka till kunder och berätta att de inte får sina husbilar till sommaren utan till hösten, säger Alf Ekström, koncernchef för Kabe i Tenhult, till SR.

Förseningar och höjda priser

Det som framför allt har satt käppar i hjulet är bristen på halvledare och chassin, som gör att produktionen har sinkats och inte kan möta den efterfrågan som finns i landet. 

materialbristen leder inte bara till förseningar utan även till att priserna på husbilar och husvagnar skjuter i höjden.

“Ingen blir nöjd”

Enligt Kabe är det tuffa besked som nu måste förmedlas till kommande husbils- och husvagnsägare som längtat efter en sommarsemester i den svenska naturen.

– De flesta har förståelse för problemen, sedan är det ingen som blir nöjd. Så mycket kan man nog säga, säger Alf Ekström till SR. 

Efterfrågad campingkultur

I samband med att pandemin slog till mot Sverige ökade också antalet människor som upptäckte möjligheterna att semestra på hemmaplan.

Efterfrågan på att njuta av den svenska campingkulturen har därefter hållit i sig, och Kabes första kvartal 2022 är det mest framgångsrika i företagets historia.

Husbilar ökade med 80 procent

Redan 2021 märktes en tydlig uppgång i intresset för att semestra på fyra hjul. Statistik från Husvagnsbranschens riksförbund visade en uppgång på 35 procent för husvagnar och ingenting talar för att det skulle dala, rapporterar SVT. Husbilar ökade ännu mer – med hela 80 procent 2021 jämfört med förra året. 

Tusentals nyregistrerade

Totalt registrerades nästan 2 500 nya husbilar och husvagnar unde första halvåret 2021. Några nya siffror för 2022 har inte kommit, men efterfrågan är stor och Alf Ekström menar att priserna enbart kommer att fortsätta stiga.

Hundratusentals husvagnar

Förra året fanns det 285 965 inregistrerade husvagnar i Sverige, enligt Husvagnsbranschens riksförbund. Motsvarande summa för husbilar var 108 518 stycken.

Foto:  J. Ackroyd

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen