SVERIGE: Oväntat besked kan förstöra sommarsemestern

2022 05 30

Många som är sugna på att semestra i Sverige till sommaren kan tvinga ställa in sina planer.

Långa väntetider för att ansöka om  pass och kökaos på Sveriges största flygplats har präglat nyhetsrapporteringen under våren.

Men semestern kan också förstöras för de som såg fram emot att semestra på hemmaplan. Åtminstone för många som längtat efter att resa genom landet med en husvagn eller husbil. Materialbrist har nämligen ställt till stora problem för produktionen, rapporterar Sveriges Radio.

Jobbiga besked

Det tråkiga beskedet riskerar att drabba de som förväntar sig att hämta ut en husvagn eller husbil till sommaren. Nu kan semestersugna svenskar behöva vänta flera månader och missa möjligheten att använda sitt hus på hjul under årets varmaste månader.

– Vi måste makulera ordrar och gå tillbaka till kunder och berätta att de inte får sina husbilar till sommaren utan till hösten, säger Alf Ekström, koncernchef för Kabe i Tenhult, till SR.

Förseningar och höjda priser

Det som framför allt har satt käppar i hjulet är bristen på halvledare och chassin, som gör att produktionen har sinkats och inte kan möta den efterfrågan som finns i landet. 

materialbristen leder inte bara till förseningar utan även till att priserna på husbilar och husvagnar skjuter i höjden.

“Ingen blir nöjd”

Enligt Kabe är det tuffa besked som nu måste förmedlas till kommande husbils- och husvagnsägare som längtat efter en sommarsemester i den svenska naturen.

– De flesta har förståelse för problemen, sedan är det ingen som blir nöjd. Så mycket kan man nog säga, säger Alf Ekström till SR. 

Efterfrågad campingkultur

I samband med att pandemin slog till mot Sverige ökade också antalet människor som upptäckte möjligheterna att semestra på hemmaplan.

Efterfrågan på att njuta av den svenska campingkulturen har därefter hållit i sig, och Kabes första kvartal 2022 är det mest framgångsrika i företagets historia.

Husbilar ökade med 80 procent

Redan 2021 märktes en tydlig uppgång i intresset för att semestra på fyra hjul. Statistik från Husvagnsbranschens riksförbund visade en uppgång på 35 procent för husvagnar och ingenting talar för att det skulle dala, rapporterar SVT. Husbilar ökade ännu mer – med hela 80 procent 2021 jämfört med förra året. 

Tusentals nyregistrerade

Totalt registrerades nästan 2 500 nya husbilar och husvagnar unde första halvåret 2021. Några nya siffror för 2022 har inte kommit, men efterfrågan är stor och Alf Ekström menar att priserna enbart kommer att fortsätta stiga.

Hundratusentals husvagnar

Förra året fanns det 285 965 inregistrerade husvagnar i Sverige, enligt Husvagnsbranschens riksförbund. Motsvarande summa för husbilar var 108 518 stycken.

Foto:  J. Ackroyd

Text: Redaktionen