Norwegian förvarnar – stora reseproblem väntar i sommar

2024 07 09

Norwegian förvarnar sina resenärer för massiva problem med flygtrafiken under högsäsongen.

Tillsammans med 16 andra flygbolag, som bland annat inkluderar Ryanair och TUI, har flygjätten gått ut med ett öppet brev till EU-kommissionen där man slår larm om kraftiga förseningar i sommar.

Anledningen är bland annat personalbrist och dåligt väder. Förseningar har redan drabbat sex miljoner resenärer i Europa.

– Vid den mest hektiska tiden på året för flygresor är ATC (Air Traffic Control, red. anm.) fortfarande orsaken till att nästan en fjärdedel av flygförseningarna i Europa gör en svår situation värre.

Det säger Ourania Georgoutsakou, vd för Airlines for Europe (A4E), EU:s största flygbolagssammanslutning och som samlar de totalt 17 bolagen som står bakom varningen.

– Alla måste vara på topp för att hantera utmanande scenarier och det är tydligt att Europas ATC-tjänster fortfarande är långt ifrån där de behöver vara.

36 000 flyg på ett par dagar

Bara mellan 26 och 30 juni hade de 17 flygbolagen tillsammans drabbats av 900 00 minuters försening.

Totalt påverkades 36 000 flygavgångar under samma dagar. Det motsvarar 5 000 försenade flygningar varje dag – eller 200 per timme, konstaterar norska Dagbladet.

Nu vädjar A4E till EU om att säkerställa samordning av ett funktionellt ramverk som kan minimera förseningarna och möjliggöra snabb och effektiv service till passagerarna.

– Europa behöver omgående ett ramverk som säkerställer effektiv samordning mellan ANSP (air navigation service provider, red. anm.), flygbolag och Eurocontrol för att bättre planera och förbereda och matcha luftrumskapaciteten med efterfrågan, säger Ourania Georgoutsakou.

– Detta kommer att sätta flygbolagen i bästa möjliga läge för att leverera den service som passagerarna förväntar sig och förtjänar i rätt tid.

LÄS MER: Norwegian vädjar – sluta packa ned det här i bagaget

Här är alla bolag

Samtliga flygbolag i A4E uppmanar nu resenärer att göra sig medvetna om risken för förseningar under hela sommarsäsongen.

Här är samtliga bolag som skrivit under brevet till EU:

 • Norwegian
 • Ryanair
 • TUI
 • EasyJet
 • Finnair
 • Icelandair
 • Air France-KLM
 • Lufthansa Group
 • Sunclass Airlines
 • AirBaltic
 • Aegean
 • Jet2.com
 • Smartwings
 • Cargolux
 • TAP Air Portugal
 • Volotea
 • IAG International Airlines Group

LÄS MER: SAS och Norwegian bryter mot bagageregler – resenärer uppmanas ta bild

Foto: Norwegian

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen