JUST NU: Rapporterar om första officiella covidfallen

2022 05 12

Nordkorea har upptäckt flera fall av den smittsamma covidvarianten omikron.

Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är första gången som diktaturen officiellt rapporterar om fall av smitta i landet.

Landets diktator Kim Jong-Un tar till drastiska åtgärder direkt.

Stänger hela landet

Nordkoreas ledare har utlyst ”nationellt nödläge” och beordrat en lock down för samtliga städer, rapporterar AFP.

De första fallen av viruset upptäcktes i huvudstaden Pyongyang. Kim Jong-Un samlade genast sin ledningsgrupp till ett krismöte för att diskutera åtgärder, uppger nyhetsbyrån.

Diktatorn uppges bland annat ha föreslagit en nedstängning av hela landet och att diktaturen ytterligare skärper sina gränskontroller. 

Nordkorea har inte administrerat ett vaccinprogram för sina medborgare, trots att erbjudande har funnits.

Kina har erbjudit landet att ta del av det kinestillverkade vaccinet Sinovac samt vaccin från AstraZeneca. Men Nordkorea har avvisat samtliga erbjudande, rapporterar BBC.

Stängt landet

Nordkorea strategi för att hålla viruset borta har varit att stänga sina gränser. Världens svårtillgängligaste land har blivit ännu svårtillgängligare under pandemin.

Strategin har lett till en svår ekonomiskt situation och en matbrist eftersom flödet av viktiga importvaror minskat kraftigt, erfar BBC.

Funnits tecken

Det har funnits tecken på att viruset tidigare har tagit sig in i landet, trots den nordkoreanska propagandan som hävdar att inte ett enda fall av covid-19 har upptäckts fram till i dag.

Grannländerna Kina och Sydkorea har haft stora utbrott. Kina kämpar för närvarande för att hålla tillbaka smittspridningen av covidvarianten omikron.  

Foto: M. Brändli

Text: Redaktionen