JUST NU: Nooshi Dadgostar (V) sätter ner foten

2022 08 16

Annie Lööf (C) kan tänka sig att ingå i en S-regering efter valet.

Det beskedet gav C-ledaren på måndagen i en intervju med DN.

Samtidigt meddelade Annie Lööf att Centerpartiet fortfarande inte kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet – ett av fyra partier som ingår i Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag.

– Vi kommer inte att släppa fram en regering som bedriver vänsterpolitik. Om vi ska få en stabil regering så krävs ett sansat ledarskap i mitten. I det här fallet bedömer vi, i och med att M knutit sig så hårt till SD, att Magdalena Andersson har störst chans att forma den här breda uppgörelsen, sa Annie Lööf och tillade:

– Vi kommer inte att ge V veto över Sveriges statsbudget. Vi kommer inte att ha ett organiserat budgetsamarbete med V, helt enkelt för att det vore fel väg för Sverige. Vi går till val på att genomföra vår politik, och den är fjärran från V:s ekonomiska politik.

Kräver samarbete

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar reagerade hårt på Annie Lööfs besked.

I ett inlägg på Twitter beskrev hon uttalandet som ”absurt”.

Nu utvecklar hon sitt resonemang. Hon riktar återigen hård kritik mot Annie Lööf och står fast vid sitt krav om att V ska ingå i en eventuell S-ledd regering.

–  Det som blir märkligt är om det hon säger betyder att hon själv ska sitta i en regering på våra mandat utan att samarbeta med oss. Så fungerar det inte, utan då måste vi tillsammans sitta i en regering och komma överens om sakfrågorna för att hitta en gemensam riktning, säger Nooshi Dadgostar till SvD.

Majoritetsregering i siktet

Nooshi Dadgostar tillägger att det inte kommer att räcka med ”ett papper i början av mandatperioden” eftersom mycket kan hända under en mandatperiod.

Hon nämner bland annat pandemin och kriget i Ukraina som inträffat under rådande mandatperiod.

– Då behöver det finnas en stark majoritetsregering som kan ta sig an alla de stora utmaningarna vi har, säger hon till SvD.

Foto: Vänsterpartiet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen