JUST NU: Nooshi Dadgostar rasande på statsministern

2022 06 29

Vänsterledaren är oerhört kritisk efter Natobeskedet.

Sverige är överens med Turkiet och kommer att släppas in i Nato. Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg har nu också formellt bjudit in Sverige och Finland  in i värmen.

– I dag har Natoledaran tagit det historiska beslutet att bjuda in Finland och Sverige till Nato, säger han på en presskonferens.

Alla firar inte

Men alla firar inte beskedet om att förhandlingarna med Turkiet och dess president Erdogan till slut är i hamn.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är rasande på statsminister Magdalena Anderssons (S) agerande i Natofrågan. Nu kräver hon svar av regeringen.

– Vi begär att statsministern omedelbart samlar ihop partiledarkretsen och redogör för vad man egentligen har lovat Erdogan, säger hon enligt Aftonbladet.

Kräver svar

Dadgostar uttrycker också att man “inte kan lita på regeringens ord”, och hänvisar till tidigare löften om att man inte skulle anpassa sig efter den turkiska ledaren.

– Vi måste få klarhet om regeringen anser att vi ska exportera vapen till krigförande länder. Är vårt uppdrag att stå på förtryckaren och anfallarens sida? Det är i så fall en omvälvande och uppseende förändring, fortsätter Nooshi Dadgostar.

“Lagt sig platt”

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling ansluter sig till den mycket hårda kritiken mot Socialdemokraterna.

– Det är uppenbart att regeringen lagt sig platt för Turkiets krav, säger han till Dagens Nyheter, och menar att han oroas över skrivningar om vapenexport, terrorism och underrättelsearbete.

Deadline 14 juli

Partiet har satt en deadline för regeringen att förklara sig i utrikesutskottet: 14 juli.

– Problemet är att regeringen har sagt att det inte finns en kostnad för att gå med i Nato och här är det tydligt att det gör det, säger Svenneling.

Linde kallad till utrikesutskottet

Det är Socialdemokraternas före detta regeringspartner som kallat Ann Linde (S) till utrikesutskottet. 

Skiftet av svensk utrikespolitik i kölvattnet av Natoansökan är enormt och mycket anmärkningsvärt. Det behöver ministern nu svara för, säger Märta Stenevi till DN.

“Sverige styrs av auktoritära regimer”

Enligt MP:s språkrör har Sverige lagt sin utrikespolitiska framtid i händerna på odemokratiska krafter.

Sveriges position utrikespolitiskt styrs inte längre från Sverige utan av auktoritära regimer. Hela processen har gått otroligt fort, befolkningen har inte fått svar på vad det kan betyda för svensk utrikespolitik, säger hon.

Foto: Anna Tärnhuvud Vänsterpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen