JUST NU: Nooshi Dadgostar rasande på statsministern

2022 06 29

Vänsterledaren är oerhört kritisk efter Natobeskedet.

Sverige är överens med Turkiet och kommer att släppas in i Nato. Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg har nu också formellt bjudit in Sverige och Finland  in i värmen.

– I dag har Natoledaran tagit det historiska beslutet att bjuda in Finland och Sverige till Nato, säger han på en presskonferens.

Alla firar inte

Men alla firar inte beskedet om att förhandlingarna med Turkiet och dess president Erdogan till slut är i hamn.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är rasande på statsminister Magdalena Anderssons (S) agerande i Natofrågan. Nu kräver hon svar av regeringen.

– Vi begär att statsministern omedelbart samlar ihop partiledarkretsen och redogör för vad man egentligen har lovat Erdogan, säger hon enligt Aftonbladet.

Kräver svar

Dadgostar uttrycker också att man “inte kan lita på regeringens ord”, och hänvisar till tidigare löften om att man inte skulle anpassa sig efter den turkiska ledaren.

– Vi måste få klarhet om regeringen anser att vi ska exportera vapen till krigförande länder. Är vårt uppdrag att stå på förtryckaren och anfallarens sida? Det är i så fall en omvälvande och uppseende förändring, fortsätter Nooshi Dadgostar.

“Lagt sig platt”

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling ansluter sig till den mycket hårda kritiken mot Socialdemokraterna.

– Det är uppenbart att regeringen lagt sig platt för Turkiets krav, säger han till Dagens Nyheter, och menar att han oroas över skrivningar om vapenexport, terrorism och underrättelsearbete.

Deadline 14 juli

Partiet har satt en deadline för regeringen att förklara sig i utrikesutskottet: 14 juli.

– Problemet är att regeringen har sagt att det inte finns en kostnad för att gå med i Nato och här är det tydligt att det gör det, säger Svenneling.

Linde kallad till utrikesutskottet

Det är Socialdemokraternas före detta regeringspartner som kallat Ann Linde (S) till utrikesutskottet. 

Skiftet av svensk utrikespolitik i kölvattnet av Natoansökan är enormt och mycket anmärkningsvärt. Det behöver ministern nu svara för, säger Märta Stenevi till DN.

“Sverige styrs av auktoritära regimer”

Enligt MP:s språkrör har Sverige lagt sin utrikespolitiska framtid i händerna på odemokratiska krafter.

Sveriges position utrikespolitiskt styrs inte längre från Sverige utan av auktoritära regimer. Hela processen har gått otroligt fort, befolkningen har inte fått svar på vad det kan betyda för svensk utrikespolitik, säger hon.

Foto: Anna Tärnhuvud Vänsterpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen