JUST NU: Natos uppmaning till Putin – efter diktatorns kärnvapenbesked

2023 02 21

Under tisdagens tal till nationen meddelade Vladimir Putin att Ryssland kommer att pausa avtalet om nedrustning av kärnvapen.

Avtalet ”New Start” tillåter världens största kärnvapenstater, USA och Ryssland, att genomföra inspektioner hos varandra.

Avtalet innebär även att antalet kärnvapenstridsspetsar i respektive land begränsas till 1 550. Fördraget reglerar även den totala kärnvapenarsenalen och antalet utplacerade strategiska kärnvapen som länderna tillåts förfoga över.

Moskva gick 2021 med på att förlänga avtalet med USA till 2026.

Nu meddelar Vladimir Putin att Ryssland stoppar sitt deltagande.

– Jag är tvungen att meddela att Ryssland avbryter sitt deltagande i det strategiska kärnvapenavtalet, framhåller Rysslands diktator under sitt tal till nationen. 

Putin understryker dock att Ryssland inte helt och hållet drar sig ur avtalet, men betonar att Moskva inte kommer att delta i det.

Diktatorn meddelar även att Ryssland står redo för att utföra nya kärnvapentest om USA gör det. 

Amerikansk kritik

USA har tidigare anklagat Ryssland för att bryta mot New Start-fördraget.

–  Ryssland uppfyller inte sina skyldigheter i att underlätta inspektionsverksamhet vid deras kärnvapenanläggningar som står i enighet med New Start-fördraget. Rysslands vägran att underlätta inspektioner hindrar USA från att utöva viktiga rättigheter enligt fördraget och hotar tillgängligheten vad gäller den amerikansk-ryska kärnvapenkontrollen, sa en talesperson för Pentagon till CNN i slutet av januari.

Vladimir Putin slår ifrån sig anklagelserna.

– De är fullständig absurda, säger han.

Nato uppmanar Putin

Efter Putins stora tillkännagivande uppmanar Nato diktatorn att tänka om.

– Jag uppmanar Ryssland å det starkaste att ändra uppfattning. Mer kärnvapen och mindre kontroll gör världen farligare. Det är därför som Nato under många år har arbetat hårt för att involvera Ryssland i den här sortens frågor, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff tillsammans med EU:s Josep Borell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Natochefen varnar för den aggressiva tonen i Putins tal.

– Putin har i dag deklarerat att han förbereder sig för mer krig, säger Jens Stoltenberg.

Läs mer om Putins tal till nationen här: 

Putins bisarra sexanklagelse mot väst

Foto: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen