Mystisk tryckvåg i Stockholm – Hela hus har ”skakat”

2021 10 07

– Hela huset skakade, det kändes som en jordbävning.

Det säger en invånare i Västerhaninge till Aftonbladet som rapporterar att någon form av skalv har ägt rum i södra Stockholmsregionen.

Skakat och skallrat

Det har upplevts som en tryckvåg eller ett jordskalv och folk har känt att det har skakat och skallrat i i fönster och i marken i platser som Nynäshamn, Södertälje, Enskede, Ekerö, Västerhaninge, Haninge, Södertörn och Ösmo enligt uppgifter till tidningen. I Haninge, Nynäshamn och Västerhaninge ska bostäder ha skakat.

Oklart vad som orsakat

Björn Lund vid Svenska Nationella Seismiska Nätet kan dock konstatera att det inte handlar om en jordbävning.

– Det är inte en jordbävning. Vi vet inte vad det kan vara, säger Björn Lund till tidningen och avfärdar även teorier som sprängning under marken och flygningar från Försvarsmakten.

Kan vara sprängning ovan mark

En möjlighet är dock att det är en sprängning ovan mark uppger tidningen.

– Det gör mig förvånad. När det har hänt förr har det varit flygningar, att det svajar i husen, det är någonting som är uppe på ytan, på marknivå eller i ett hus, eller i luften, säger Björn Lund till Aftonbladet.

Polisen är på väg

Den skalvliknande tryckvågen skall har inträffat en stund före klockan 14 i dag och polisen har fått in larm från allmänheten.

– Vi har en patrull på väg till Nynäshamn, säger Stockholmspolisen till tidningen.

▪FAKTA: Det svenska nationella seismiska nätet, SNSN, samlar in data på rörelser i berggrunden och övervakar jordbävningsaktiviteten i Sverige och utomlands. I SNSN:s uppdrag ingår också att informera allmänhet, myndigheter, företag och media om jordbävningar och vulkanutbrott.

SNSN driver 68 moderna bredbandiga seismiska stationer utspridda över från Skåne i söder till Torneträsk i norr. Samtliga stationer är kopplade till en central dator i Uppsala via internet.

Foto: Nasa

[yop_poll id="720"]