JUST NU: Mycket smittsam variant bakom ökad smittspridning

2022 07 27

I Stockholm sker just nu en kraftig ökning av antalet personer som behöver sjukhusvård efter att ha smittats av viruset.

Nationellt har fallen ökat nio veckor i rad, rapporterar DN med hänvisning till Folkhälsomyndighetens statistik.

Den omfattande smittspridningen beror på att en mycket smittsam undervariant av viruset fått stor spridning i Sverige.

Det bekräftar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Att smittspridningen är så omfattande just nu beror på att vi har undervarianter av omikron som blivit mer och mer smittsamma, just nu har vi en mycket smittsam variant. Samtidigt som vaccinskyddet mot att smittas är kortvarigt och begränsat, säger hon till DN.

Inga nya rekommendationer

Trots att antalet inlagda patienter på IVA ökar och att landets sjukhus vittnar om ett pressat läge kommer inte personer under 65 år att rekommenderas en påfyllnadsdos när nästa fas av vaccineringen drar igång i september.

– Det finns data som tyder på att tre doser vaccin kommer att vara tillräckligt för de allra flesta, för unga ser vi inte ett vikande skydd mot allvarlig sjukdom och död. Vi måste hela tiden se till nytta för individen och för personer under 65 år är det se nyttan på individnivå, säger Karin Tegmark Wisell till tidningen.

Hon understryker att det inte är troligt att en ny variant av covid-19, som orsakar svår sjukdom, får spridning i Sverige.

– Att vi får en variant som tar sig förbi immunförsvaret och orsakar lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter är mindre sannolikt, men vi är i en pandemi och det går inte att utesluta, säger Karin Tegmark Wisell till DN.

Kraftig ökning av inlagda patienter

Under gårdagen rapporterade Region Stockholm om en kraftig ökning av antalet sjukhusvårdade covidpatienter.

Enligt regionens senaste lägesrapport vårdas sammanlagt 268 patienter med covid-19 vid något av sjukhusen i Region Stockholm. Det är en ökning med 51 personer jämfört med förra veckan.

Beskedet innebär att antalet smittade som behöver sjukhusvård har ökat med hela 24 procent på bara en vecka.

"Oroväckande"

– Det är oroväckande att antalet patienter med covid-19 som vårdas vid länets sjukhus fortsätter att öka, kommenterade Region Stockholms chefsläkare Elda Sparrelid.

– Sedan den 21 juni är det 146 fler patienter med covid-19 inlagda på sjukhus. Många vårdplatser upptas nu av patienter som är sjuka med covid-19 som sin huvuddiagnos, framhåller chefsläkaren. 

 Foto: Region Kronoberg

Text: Redaktionen