JUST NU: Kraftig ökning av antalet sjukhusvårdade covidpatienter

2022 07 26

I Stockholm sker just nu en kraftig ökning av antalet personer som behöver sjukhusvård efter att ha smittats av viruset.

Det framgår av Region Stockholms nya lägesrapport på tisdagskvällen.

Är oroväckande

Just nu vårdas sammanlagt 268 patienter med covid-19 vid något av sjukhusen i Region Stockholm. Det är en ökning med 51 personer jämfört med förra veckan.

Beskedet innebär att antalet smittade som behöver sjukhusvård har ökat med hela 24 procent på bara en vecka.

– Det är oroväckande att antalet patienter med covid-19 som vårdas vid länets sjukhus fortsätter att öka, säger Region Stockholms chefsläkare Elda Sparrelid.

Snabb ökning

– Sedan den 21 juni är det 146 fler patienter med covid-19 inlagda på sjukhus. Många vårdplatser upptas nu av patienter som är sjuka med covid-19 som sin huvuddiagnos, framhåller chefsläkaren.

Den snabba ökningen innebär att trycket på sjukhuset nu ökat rejält.

– Utöver de så har vi många patienter som har en annan huvuddiagnos och samtidigt covid-19. Alla måste tas omhand på ett smittsäkert sätt vilket bidrar tydligt till den höga belastningen vid länets sjukhus, säger Region Stockholms chefsläkare.
Sjukvårdspersonal också smittad

Dessutom har läget förvärrats ytterligare på grund av att en del i personalen har smittats.

– Även vårdens medarbetare testar positivt vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren, säger Elda Sparrelid.

Norrtälje Sjukhus är i stabsläge men Stockholmsregionens övriga sjukhus är i normalläge.

– Norrtälje har förutom covid-19 också många sommargäster som söker vård vid sjukhuset vilket också bidrar till ökad belastning, säger Elda Sparrelid.
1177 och 112

Chefsläkaren förklarar hur man ska agera avseende 1177 och 112 med tanke på det tuffa virusläget.
– Den höga belastningen i vården [gör att] det särskilt viktigt att du kontaktar 1177 om du har behov av akutvård – utom vid livshotande tillstånd då du ringer till 112 som vanligt.

– Hos 1177 får du vägledning om när och var du ska söka vård för dina symtom. Dessutom är det också viktigt att skydda dig mot ett allvarligt sjukdomsförlopp om du smittas av covid-19 genom att vaccinera dig. Det är angeläget att du tar de doser du erbjuds.

Som värst i april 2020

– Vaccinet ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och behov av sjukhusvård, säger hon.
De nuvarande siffrorna är samtidigt klart lägre än när läget var som värst i april 2020.
– Som mest vårdades 1 100 personer med covid-19 i någon form av sjukhusvård, uppger Region Stockholm.

 Foto: Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen