Mycket skakande uppgifter om Ikeamöbler

2022 11 25

Dina Ikeamöbler kan ha blivit tillverkade av torterade politiska fångar i Belarus.

Uppgifterna kommer från en rapport utförd av den brittiska miljöorganisationen Earthsight, som har intervjuat en mängd politiska fångar.

De beskriver hur man under tortyr arbetar med trävaror för Belarus fängelsemyndighet, som i praktiken fungerar som ett enormt skogsföretag.

Tusentals fångar jobbar med att fälla träd och bearbeta dem, bland annat för att exportera möbler.

En av flera kedjor

I den rapport som släpps idag, fredag, pekas bland annat svenska möbelföretaget Ikea ut som en av flera kedjor som via underleverantörer köpt trä och möbler från fångindustrin.

– Träindustrin är enormt viktig för Belarus. Med tanke på att alla skogar som detta trä kommer från är statligt ägda, kommer i slutändan alla dessa pengar in i regeringen och tjänar till att stödja Lukasjenkos regim, säger Sam Lawson, chef för Earthsight, enligt Aftonbladet som uppmärksammat rapporten.

Tre möbler pekas ut

Även Disclose, ett franskt nätverk för granskande journalistik, har rapporterat om att Ikeas underleverantörer i Belarus vid tillfällen utnyttjat tvångsarbetskraft  för att producera möbler åt det svenska möbelföretaget.

Enligt det franska nätverket rör det sig sannolikt om exempelvis bokhyllan Bagggebo, byrån Kullen och sängmöbeln Brimnes.

Pågått i ett decennium

Earthsight menar att det inte är någon ny företeelse. Tvärtom har det pågått i över tio år.

En av de främsta anledningarna till att detta inte avslöjats tidigare är att importörerna har getts falska garantier av den gröna märkningen FSC. Ett annat viktigt skäl är att det inte har funnits något EU-krav på att stora företag ska genomföra en riktig kontroll av att mänskliga rättigheter efterlevs i sina leveranskedjor. Detta är något vi kräver måste förändras, säger Sam Lawson.

Avböjer kommentar

Ikea vill inte kommentera uppgifterna när Aftonbladet når dem. Istället hänvisar man till ett uttalande på möbeljättens hemsida.

Vi på Ikea tar dessa rapporter på allvar och är bekymrade. Vi utreder påståendena. För närvarande har vi inga bevis som styrker påståendena i nyhetsrapporterna. Vi är tydliga på alla marknader där vi är närvarande att kränkningar av mänskliga rättigheter, såsom tvångs- och tvångsarbete, inte har någon plats i vår verksamhet, meddelar Ikea.

Bröt Rysslandslöfte

I våras var Ikea i blåsväder med anledning av att uppgifter om att kedjan fortsatt göra affärer med Ryssland, trots att man lovat att avbryta allt samarbete med diktaturen efter invasionen av Ukraina.

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

LÄS MER: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

Foto: Ikea

Text: Redaktionen