Mycket skakande uppgifter om Ikeamöbler

2022 11 25

Dina Ikeamöbler kan ha blivit tillverkade av torterade politiska fångar i Belarus.

Uppgifterna kommer från en rapport utförd av den brittiska miljöorganisationen Earthsight, som har intervjuat en mängd politiska fångar.

De beskriver hur man under tortyr arbetar med trävaror för Belarus fängelsemyndighet, som i praktiken fungerar som ett enormt skogsföretag.

Tusentals fångar jobbar med att fälla träd och bearbeta dem, bland annat för att exportera möbler.

En av flera kedjor

I den rapport som släpps idag, fredag, pekas bland annat svenska möbelföretaget Ikea ut som en av flera kedjor som via underleverantörer köpt trä och möbler från fångindustrin.

– Träindustrin är enormt viktig för Belarus. Med tanke på att alla skogar som detta trä kommer från är statligt ägda, kommer i slutändan alla dessa pengar in i regeringen och tjänar till att stödja Lukasjenkos regim, säger Sam Lawson, chef för Earthsight, enligt Aftonbladet som uppmärksammat rapporten.

Tre möbler pekas ut

Även Disclose, ett franskt nätverk för granskande journalistik, har rapporterat om att Ikeas underleverantörer i Belarus vid tillfällen utnyttjat tvångsarbetskraft  för att producera möbler åt det svenska möbelföretaget.

Enligt det franska nätverket rör det sig sannolikt om exempelvis bokhyllan Bagggebo, byrån Kullen och sängmöbeln Brimnes.

Pågått i ett decennium

Earthsight menar att det inte är någon ny företeelse. Tvärtom har det pågått i över tio år.

En av de främsta anledningarna till att detta inte avslöjats tidigare är att importörerna har getts falska garantier av den gröna märkningen FSC. Ett annat viktigt skäl är att det inte har funnits något EU-krav på att stora företag ska genomföra en riktig kontroll av att mänskliga rättigheter efterlevs i sina leveranskedjor. Detta är något vi kräver måste förändras, säger Sam Lawson.

Avböjer kommentar

Ikea vill inte kommentera uppgifterna när Aftonbladet når dem. Istället hänvisar man till ett uttalande på möbeljättens hemsida.

Vi på Ikea tar dessa rapporter på allvar och är bekymrade. Vi utreder påståendena. För närvarande har vi inga bevis som styrker påståendena i nyhetsrapporterna. Vi är tydliga på alla marknader där vi är närvarande att kränkningar av mänskliga rättigheter, såsom tvångs- och tvångsarbete, inte har någon plats i vår verksamhet, meddelar Ikea.

Bröt Rysslandslöfte

I våras var Ikea i blåsväder med anledning av att uppgifter om att kedjan fortsatt göra affärer med Ryssland, trots att man lovat att avbryta allt samarbete med diktaturen efter invasionen av Ukraina.

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

LÄS MER: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

2025 03 18

Det danska förtroendet för USA rasar till nya bottennivåer.

Danmark är en av USA:s mest pålitliga vänner i världen.

Vi har kämpat sida vid sida med amerikanerna i många, många decennier. Vi är en av USA:s viktigaste och bästa allierade.

Det underströk Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att USA:s vicepresident JD Vance kallat danskarna för en “dålig allierad” tidigare i år.

"Riktigt sjukt"

Men efter Trump-administrationens återkommande anspråk på att ta över Grönland, tullkriget mot Europa och, enligt kritikerna, vurmandet för Ryssland syns nu effekterna.

Danskarna har fullständigt tappat förtroendet för USA som allierad, visar en undersökning i tidningen Berlingske.

Uppemot 92 procent anser att Danmark borde lita mer på Europa än på USA för sin säkerhet.

Hela 41 procent ser dessutom USA som ett potentiellt hot.

Siffrorna är på de nivåerna att de mer eller mindre chockar forskarna.

– Det är en riktigt sjuk siffra. Jag trodde aldrig att jag skulle se den, säger Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till Berlingske.

Fundamental förändring

Det som pågår är enligt professorn en fundamental förändring i hur danskarna uppfattar USA.

– Även på 60-, 70- och 80-talen, när många danskar var emot Nato och kritiska mot USA, var det ingen som trodde att amerikanerna inte skulle hjälpa oss om vi behövde det, säger Mikkel Vedby Rasmussen.

Den danska forskaren säger  att förtroenderaset även beror på att det som kommuniceras från USA:s regering i princip låter som slagord direkt från Kreml.

LÄS MER: Kris i USA – ber Danmark om hjälp

Sjunkit 20 procentenheter

För tre år sedan, i mars 2022, uppgav 65 procent av danskarna att man hade ett mycket högt förtroende för att Nato skulle försvara Danmark vid händelse av krig.

Idag har den siffran sjunkit radikalt.

Den senaste mätningen visar att blott 46 procent tror att Nato skulle rycka in vid ett sådant scenario.

Analysen från undersökningens resultat är att danskarna har insett allvar, menar Gorm Rye Olsen, professor i statsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det är ett uttryck för att befolkningen förstår vad som händer, säger han.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Biljättens chockbesked – 7 500 jobb försvinner

2025 03 18

Audi bromsar in rejält.

Det är tuffa tider i bilbranschen.

På måndagskvällen kommer besked om att biljätten Audi – som ägs av Volkswagen – kommer att införa ett nytt besparingsprogram.

Det innebär att så många som 7 500 jobb försvinner fram till 2029, rapporterar Reuters.

Nytt besparingsprogram

Volkswagens Audi kommer att ta bort upp till 7 500 jobb i Tyskland fram till 2029 inom områden som administration och utveckling.

Det framhåller biltillverkaren på måndagen, och blir därmed den senaste tyska bilindustriaktören som minskar kostnaderna.

De planerade åtgärderna, som ledningen och arbetstagarrepresentanter enades om på måndagen, ska spara biltillverkaren 1 miljard euro – motsvarande elva miljarder kronor per år på medellång sikt.

Redan dragit ner

Audi har redan dragit ner på cirka 9 500 produktionsjobb sedan 2019, ett steg som man då sade skulle frigöra flera miljarder euro för att finansiera övergången till elbilar och öka marginalerna till 9-11 procent.

Audi har gått dåligt under de senaste åren och rörelsemarginalen sjönk till 4,5 procent under de första nio månaderna 2024 från 7 procent under samma period föregående år på grund av svag försäljning på de viktigaste marknaderna.

“Behöver bli snabbare”

Styrelsens ordförande Gernot Döllner har uttalat sig om beslutet.

– Audi måste bli snabbare, mer flexibelt och mer effektivt. En sak är klar: detta kommer inte att vara möjligt utan anpassningar av personalstyrkan, säger han till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Kunde blivit fler

Företaget och företagsrådet har varit oeniga om besparingsplanen, men har nu enats om ett koncept. 

Det kunde ha blivit ännu fler jobb som kapades.

Företagsrådets ordförande Jörg Schlagbauer säger att företaget ursprungligen planerade att eliminera 12 000 jobb.

Audis beslut är ytterligare ett bevis på svårigheterna i bilbranschen – där allt från de största jättarna till mindre bilhandlare har fått det oerhört tufft under de senaste åren.

Foto: C. Aranda

Text: Redaktionen