JUST NU: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

2022 05 10

Svenska storföretaget Ikea har fortsatt att handla med Vladimir Putins Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Möbelföretaget uppgav redan en vecka efter den ryska invasionen av Ukraina att man avbryter alla affärer och samarbete med diktaturen.

Över hela världen hyllades Ikea som ett föredöme när Ikea skulle stänga sina varuhus och sluta handla trä från Ryssland och Belarus.

Affärer i det tysta

Nu kommer uppgifter om att Ikea trots allt har fortsatt att göra affärer med Ryssland bakom kulisserna, rapporterar Aftonbladet.

Affärerna ska ha pågått under hela tiden sedan kriget bröt ut.

Brev avslöjar

Ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef gällande inköp till Ikea, skickades den 25 mars till företagets leverantörer. 

Där står det att läsa att Ikea förvisso tänker minska inköp av ryskt trä med 85 procent jämfört med förra året, men det rör sig inte om något totalstopp som tidigare aviserats.

“Stängde inte allt”

Aftonbladet har dessutom tagit del av mejlkorrespondens mellan inköpsansvariga som visar att leverantörer kan få köpa lika mycket trä från Ryssland som under förra året, under särskilda omständigheter. Exempelvis att Ikea säger ja till volymerna.

Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång, medger Robert Olsson till tidningen.

Importförbud av ryskt trä

I början av april beslöt EU att upprätta ett importförbud av rysk trä som en del av det sanktionspaket unionen riktade mot Putin. Totalt värt omkring 9 miljarder kronor, skriver Reuters.

Ikea uppger i ett mejl att de följer sanktionerna till 85 procent och avser att kapa importerna ytterligare.

Oklart vilka möbler

Några besked om hur många miljoner som den ryska trähandeln fortfarande drar in eller när företaget uppskattar att de ska kapa banden framgår inte. 

Ikea vill heller inte kommentera vilka varuhus eller möbler som fortfarande innehåller ryskt trä.

Ryktats öppna i Ryssland

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen