JUST NU: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

2022 05 10

Svenska storföretaget Ikea har fortsatt att handla med Vladimir Putins Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Möbelföretaget uppgav redan en vecka efter den ryska invasionen av Ukraina att man avbryter alla affärer och samarbete med diktaturen.

Över hela världen hyllades Ikea som ett föredöme när Ikea skulle stänga sina varuhus och sluta handla trä från Ryssland och Belarus.

Affärer i det tysta

Nu kommer uppgifter om att Ikea trots allt har fortsatt att göra affärer med Ryssland bakom kulisserna, rapporterar Aftonbladet.

Affärerna ska ha pågått under hela tiden sedan kriget bröt ut.

Brev avslöjar

Ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef gällande inköp till Ikea, skickades den 25 mars till företagets leverantörer. 

Där står det att läsa att Ikea förvisso tänker minska inköp av ryskt trä med 85 procent jämfört med förra året, men det rör sig inte om något totalstopp som tidigare aviserats.

“Stängde inte allt”

Aftonbladet har dessutom tagit del av mejlkorrespondens mellan inköpsansvariga som visar att leverantörer kan få köpa lika mycket trä från Ryssland som under förra året, under särskilda omständigheter. Exempelvis att Ikea säger ja till volymerna.

Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång, medger Robert Olsson till tidningen.

Importförbud av ryskt trä

I början av april beslöt EU att upprätta ett importförbud av rysk trä som en del av det sanktionspaket unionen riktade mot Putin. Totalt värt omkring 9 miljarder kronor, skriver Reuters.

Ikea uppger i ett mejl att de följer sanktionerna till 85 procent och avser att kapa importerna ytterligare.

Oklart vilka möbler

Några besked om hur många miljoner som den ryska trähandeln fortfarande drar in eller när företaget uppskattar att de ska kapa banden framgår inte. 

Ikea vill heller inte kommentera vilka varuhus eller möbler som fortfarande innehåller ryskt trä.

Ryktats öppna i Ryssland

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen