JUST NU: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

2022 05 10

Svenska storföretaget Ikea har fortsatt att handla med Vladimir Putins Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Möbelföretaget uppgav redan en vecka efter den ryska invasionen av Ukraina att man avbryter alla affärer och samarbete med diktaturen.

Över hela världen hyllades Ikea som ett föredöme när Ikea skulle stänga sina varuhus och sluta handla trä från Ryssland och Belarus.

Affärer i det tysta

Nu kommer uppgifter om att Ikea trots allt har fortsatt att göra affärer med Ryssland bakom kulisserna, rapporterar Aftonbladet.

Affärerna ska ha pågått under hela tiden sedan kriget bröt ut.

Brev avslöjar

Ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef gällande inköp till Ikea, skickades den 25 mars till företagets leverantörer. 

Där står det att läsa att Ikea förvisso tänker minska inköp av ryskt trä med 85 procent jämfört med förra året, men det rör sig inte om något totalstopp som tidigare aviserats.

“Stängde inte allt”

Aftonbladet har dessutom tagit del av mejlkorrespondens mellan inköpsansvariga som visar att leverantörer kan få köpa lika mycket trä från Ryssland som under förra året, under särskilda omständigheter. Exempelvis att Ikea säger ja till volymerna.

Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång, medger Robert Olsson till tidningen.

Importförbud av ryskt trä

I början av april beslöt EU att upprätta ett importförbud av rysk trä som en del av det sanktionspaket unionen riktade mot Putin. Totalt värt omkring 9 miljarder kronor, skriver Reuters.

Ikea uppger i ett mejl att de följer sanktionerna till 85 procent och avser att kapa importerna ytterligare.

Oklart vilka möbler

Några besked om hur många miljoner som den ryska trähandeln fortfarande drar in eller när företaget uppskattar att de ska kapa banden framgår inte. 

Ikea vill heller inte kommentera vilka varuhus eller möbler som fortfarande innehåller ryskt trä.

Ryktats öppna i Ryssland

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen