JUST NU: MSB ryter ifrån mot Sveriges Radio

2022 07 20

Sveriges Radio har anlitat externa konsulter som inte säkerhetsprövades.

Det avslöjade Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Tidningen grävde också fram att konsulterna utformade radions digitala variant av VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten.

Systemet laddades upp på en molntjänst i utlandet.

“Ser allvarligt på det”

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap reagerat på avslöjandet.

Man är nämligen den myndighet som ansvarar för VMA-systemet och dess utveckling.

– MSB ser allvarligt på det inträffade och kommer att följa upp och föra dialog med SR om hur detta åtgärdas, så att inte falska VMA-meddelanden kan förmedlas i framtiden, framhäver myndigheten i ett uttalande enligt DN.

Risk för falska VMA

Enligt en it-säkerhetsexpert som tidningen varit i kontakt finns det just risk för att allmänheten skulle kunna bli föremål för falska utrop.

– Om någon med den här dokumentationen och detaljkunskapen kan bryta sig in i det här systemet så finns det ingenting som säger att man inte kan skicka felaktiga och falska digitala VMA, säger Robert Malmgren till tidningen.

SR slår tillbaka

Sveriges Radio har svarat DN via sin egen webbplats.

Där riktar Annsofi Eriksson och Anna Svedberg, CIO respektive säkerhetschef på SR, skarp kritik mot journalisterna bakom granskningen.

 Dagens Nyheter publicerar en ny artikel i dag om viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Artikeln utelämnar väsentliga faktauppgifter som Sveriges Radio delgett tidningen. Ett VMA föregås av omfattande manuell hantering vilket omöjliggör manipulation utifrån, framhäver de på SR:s hemsida.

Hotade anmäla till Säpo

Radions svar är en uppdatering på det uttalande man gjorde redan under måndagen efter att DN publicerat den första delen av SR-granskningen.

Till Dagens Nyheter hotade man också med att anmäla tidningen till Säpo grund av det material journalisterna satt på.

– Bara det faktum att ni eventuellt har dessa, kan utgöra grund för brott och jag behöver i så fall anmäla detta till Säkerhetspolisen och vår tillsynsmyndighet, Länsstyrelsen i Stockholm, framhäver Anna Svedberg i ett mejl till DN, uppger tidningen. 

Foto: J. Eklund

Text: Redaktionen