Moderaterna riktar kritik mot Hanif Bali

2021 10 07

Moderaterna har nu avslutat sin internutredning om sexanklagelserna mot Hanif Bali.

Uppmärksamheten kring den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har varit mycket stor sedan anklagelser framkom i pressen om att han skulle ha betett sig olämpligt sexuellt mot en 15-årig flicka.

Moderaterna pausade

Enligt Aftonbladet skulle kontakten ha inletts med att hon fick läxhjälp när hon var 15 år och Expressen rapporterade om uppgifter om att han skulle ha efterfrågat nakenbilder på flickan. Det skulle ha pågått en längre tid enligt Aftonbladets information och det hela ledde till en internutredning av Moderaterna som pausades när flera polisanmälningar inkom och frågan istället blev ett polisärende.

Nekade hela tiden

Hani Bali nekade hela tiden till anklagelserna och nyligen kom besked om att förundersökningen mot honom rörande misstanke om utnyttjande av barn för sexuell posering läggs ned.

– Kan konstatera att det inte rör sig om nakenbilder. Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen, meddelade chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda Åklagarkammaren.

Internutredningen avslutad

Moderaterna har därefter gått vidare med sin interna utredning och nu kommer besked om att den är avslutad.

– Det finns inga misstankar om att Hanif Bali har gjort något brottsligt, konstaterar Moderaterna,.

Partiet kritiserar Bali

– I det aktuella fallet har de inblandade personerna lämnat delvis olika uppgifter om vad som har hänt, och på flera väsentliga punkter står ord mot ord. Detta gör det svårt att dra säkra slutsatser om vad som förekommit, poängterar Moderaterna i sin avslutade internutredning.

Samtidigt riktar Moderaterna kritik mot “inslag av Balis agerande”.

– Oavsett vilken version som stämmer finns inslag i Hanif Balis agerande som förtjänar kritik. Det är klart att Hanif Bali borde ha avbrutit kontakten tidigare, vilket han själv också har konstaterat offentligt. Vidare framgår av Moderaternas etiska policy och kandidatförsäkran att en förtroendevald är skyldig att informera partiet om han eller hon kan hamna i en situation som innebär att förtroendet kan ifrågasättas. Hanif Bali informerade inte partiet om denna händelse när den inträffade - det borde han ha gjort, uppger Moderaterna i sitt uttalande. 

ANALYS

Att Hanif Bali beslutat att säga nej till omval och därmed lämnar riksdagen och toppolitiken efter valet 2022 samt att Åklagarkammaren lade ned förundersökningen har lett till att såväl den interna som den externa pressen som fanns på partiledningen att agera mot Hanif Bali avtog.

Samtidigt markerar kritiken mot Hanif Bali i Moderaternas internutredning att partiet ifrågasätter hans omdöme.

Foto: Hanif Bali, FB