Miljontals höns avlivas i Sverige
2023 11 08
Sveriges största äggproducent CA Cedergren tvingas avliva samtliga höns på sin anläggning i Fliseryd.
Jordbruksverket har fattat beslutet.
Det rapporterar Lantbrukets Affärstidning, ATL.
De senaste året har CA Cedergren haft återkommande salmonellautbrott.
Jordbruksverket har gjort många försök att sanera salmonellasmittade stallar hos äggproducenten.
Men åtgärderna har varit otillräckliga.
Nya fall av salmonella har konstaterats.
– Vi har försökt att sanera smittade stallar under pågående produktion. Det var inte framgångsrikt och nu när vi har återsmitta så behövde vi göra något annorlunda. Nu saneras anläggningen utan att det finns några djur, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Miljontals höns
Enligt ATL äger CA Cedergren miljontals höns.
Äggproducenten uppges ha 1,2 miljoner värphöns och cirka 700 000 unghöns. Siffran är från december 2021.
Avlivade 164 000 höns
I januari konstaterades ett salmonellautbrott i 13 regioner.
Hela 48 personer smittades efter att ha ätit ägg från CA Cedergrens höns – som tvingades avliva 164 000 av sina fåglar som en konsekvens.
Folkhälsomyndigheten gick då ut med en uppmaning om att ha koll på vilka ägg man har hemma.
– Troligtvis kan fler sjukdomsfall tillkomma då det återstår att typa salmonella från redan rapporterade salmonellasmittade som uppger att de har ätit maträtter med råa ägg från de återkallade partierna, sade Rikard Dryselius, utredare på myndigheten.
Fakta salmonella
- Zoonotiska salmonellabakterier (inte S. Typhi och S. Paratyphi, som bara finns hos människan) är i stora delar av världen vanliga hos många olika djurslag, till exempel nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar och sällskapsdjur som hund, katt, orm och sköldpadda. Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige.
- Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer med ledinflammation kan även uppträda.
- Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Bakterierna kan växa till i flertalet livsmedel. Det krävs ofta en hög infektionsdos (cirka 100 000 bakterier) för att sjukdomssymtom ska uppstå, vilket oftast förutsätter att bakterien har förökats i livsmedlet.
- Det största svenska utbrottet på senare år inträffade 2007 med 179 fall av S. Java från olika delar av landet. Den epidemiologiska utredningen pekade på importerad babyspenat som orsak till utbrottet, något som aldrig kunde bekräftas mikrobiologiskt.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: F. Mund
Text: Redaktionen