Mike Pence till attack mot Putinvänner inom Republikanerna

2022 03 06

Donald Trumps tidigare vicepresident riktar nu hård kritik mot Putinisterna inom sitt eget parti.

I takt med Donald Trump upprepade beröm och varma uttalanden om Rysslands diktator genom åren har stödet för Putin ökat inom USA:s högerparti Republikanerna.

Trumpanhängares gullande med Putin

Men i och med Putins brutala anfallskrig mot Ukraina har kritiken ökat mot Putinisterna i partiet och nu går Republikanernas förre vicepresident Mike Pence ut i hård kritik mot Trumplojalisternas gullande med Putin.

Avvisar Putinisterna

– Det finns ingen plats i detta parti för de som ursäktar Putin. Det finns bara plats för de som hyllar frihet, sa Mike Pence till stora applåder vid ett event med republikanska pengagivare i New Orleans, rapporterar amerikansk media.

Trumps varma ord om Putin

Mike Pences fördömande av Putin-vännerna inom Republikanerna kommer bara några dagar efter att Donald Trump uttalade sig i varma ordalag om Putins anfall mot Ukraina.

– Det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina – Putin förklarar det självständigt, sa Donald Trump.

Stark fredsstyrka enligt Trump

– Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger ’Hur smart är det’. Och han kommer att gå in och vara en fredsbevarare. Det är den starkaste fredsstyrkan, sa Donald Trump till ett populärt konservativt radioprogram.

– Detta är en kille som säger, ’jag förklarar en stor del av Ukraina för självständigt’. Och vi kommer att gå in och vi kommer att hjälpa till att bevara fred. Du måste säga att det är ganska smart, sa Donald Trump.

Trump undantag

Republikanerna har historiskt sett varit mycket negativt inställda till Putinregimen men Trump var ett undantag som istället uttalade sig positivt om Putin vid flera tillfällen.

Mike Pence delar emellertid inte alls Trumps uppfattning.

Pence vill beväpna Ukraina

– Putin förstår endast styrka. Som medlemmar i partiet som vann Kalla Kriget måste vi sända ett bedövande budskap. Putin måste sluta upp eller Putin måste betala, säger Mike Pence.

– Vi måste beväpna Ukraina med dödliga vapen för att bemöta de ryska vapnen och flygplanen och President Biden borde sanktionera all rysk oljeexport världen över, säger Mike Pence.

Avvisar Trumps lögner

Under eventet framhöll Mike Pence också att Republikanerna bör sluta att älta det som varit och istället se framåt.

Budskapet är med andra ord att bortse från Trumps upprepade lögner om att Trump vann valet.

Foto: Mike Pence FB

Text: Redaktionen