Mattias Karlsson (SD) svarar på Löfvens kritik om utebliven vaccinering

2021 10 23

– Ovärdigt är bara förnamnet, säger Mattias Karlsson (SD) som nu besvarar statsministerns kritik om att han inte hade vaccinerat sig då han nyligen blev svårt sjuk i covid-19.

Stefan Löfven (S) riktade hård kritik mot SD-profilen igår.

Struntprat enligt Löfven

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat. Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, sa Stefan Löfven till DN.

Han ansåg att SD behandlas på ett mildare sätt än vad andra partier gör.

– Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv. Då hade det varit drev efter den personen. Men här kan han ligga och det händer ingenting. Det är märkligt, sa Stefan Löfven (S) till tidningen.

Uppfattade sig som stark

Men nu slår Mattias Karlsson (SD) tillbaka.

– Medan jag fortfarande återhämtar mig ifrån ett livshotande tillstånd, så går landets statsminister ut och attackerar mig för min sjukdom och beklagar att fler inte attackerar mig för min sjukdom och han gör det dessutom baserat på en lögnaktig premiss.

–  Jag har medgett att jag med facit i hand borde vaccinerat mig tidigare och jag har uttryckt mitt allmänna stöd för vaccinering. Jag har däremot aldrig sagt att jag inte vaccinerat mig för att jag inte hade tid att ta själva sprutorna, vilket Löfven och DN ger sken av. Det jag angett som skäl var att jag inledningsvis ville säkerställa att alla som kunde tänkas behöva vaccinet före mig, skulle få det, eftersom jag uppfattade mig själv som stark och frisk.

Ville inte att jobbet skulle påverkas

Mattias Karlsson förklarar att han var orolig att vaccineringen kanske kunde leda till att han skulle få skjuta på arbetsuppgifter om han skulle få bieffekter.

–  Jag har också angett att en nära anhörig till mig blev sjuk i flera veckor, sannolikt som en biverkning av vaccinet. Denna personliga upplevelse fick mig, sannolikt felaktig, att tänka att jag borde försöka planera in min vaccinering vid en tidpunkt där jag skulle kunna drabbas av en liknande biverkning utan att det i alltför hög grad inverkade på mina yrkesmässiga plikter.

Ångrar sig

Mattias Karlsson framhåller i sitt svar att han gjorde fel som sköt upp vaccineringen och betonar att han möjligen inte hade blivit lika sjuk av smittan om han hade vaccinerats.

– Det hade förstås varit bra på flera sätt, vilket återigen gör att jag ångrar att jag inte struntade i mina förutsättningar att kunna göra mitt jobb trots eventuella biverkningar. Allt som kan minska risken för sjukdom är bra och det kraftigt avtagande skyddet över tid är inte ett skäl att inte vaccinera sig. Så många som möjligt bör göra det, betonar SD-profilen.

Foto: Mattias Karlsson, Instagram

[yop_poll id="789"]